Asperge Inspiratiepagina | Alles over Asperges!

Witte asperges staan ook wel bekend als het witte goud. Het zijn typische seizoensgroenten die heel geliegd zijn in Nederland. In het aspergeseizoen mag het witte goud dan ook uiteraard niet ontbreken op de menukaart! Asperges zijn niet alleen erg lekker, ze zijn ook nog eens supergezond. Asperges komen in verschillende vormen en kleuren, maar wat is nou precies het verschil tussen groene asperges en witte asperges? Wanneer zijn asperges verkrijgbaar? En hoe maakt het tot een lekker bord? Dat leggen we graag uit!

Onze teler

Onze Hollandse asperges komen van onze teler, familiebedrijf Gubbels. Deze heeft al vijf generaties ervaring in het telen van deze geliefde groente. De asperges komen vers van het land en staan voor echte kwaliteit. Gubbels is een echte specialist in asperges. Zo biedt de teler verschillende vormen en varianten asperges, zoals geschilde en ongeschilde witte asperges; groene en violet asperges en nog meer! De zandgrond is ook echt ideaal voor asperges. “Wij zitten op een van de beste gronden voor asperges in Nederland. De lichte zandgrond is heel belangrijk voor de kwaliteit”, vertelt Gubbels.

Meer weten over onze teler? Lees de blog op onze website.


Het asperge seizoen

Wanneer en uit welke landen komen asperges? Wanneer komen de asperges uit de kas en wanneer uit de vollegrond?

In maart komen de asperges al uit de kas, maar het seizoen van witte asperges uit de volle grond loopt traditiegetrouw van april tot juni. Het aspergeseizoen eindigt op 24 juni met het patroonsfeest van Johannes de Doper (Sint Jan).

Super gezond!

Asperges bevatten veel vitame K, vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E en foliumzuur (vitamine B11). Asperges bulken van de B-vitamines. Deze zitten echter voornamelijk in de kop. Verder bevat een portie asperges onder andere de mineralen kalium, calcium, magnesium en ijzer.


Witte Asperges

Witte asperges staan ook bekend als het 'witte goud' en zijn typische seizoensgroenten die heel geliefd zijn in Nederland. Witte asperges zijn zacht en aromatisch van smaak. Witte asperges groeien volledig onder de grond in het donker. Daardoor behouden ze hun witte kleur en zachte smaak. Als asperges namelijk zonlicht krijgen, verkleuren ze en krijgen ze een meer uitgesproken sterke smaak. De beste witte asperges komen uit Brabant en Limburg omdat ze daar in löss-grond groeien. Dat is een type grond waarin de smaak van asperges beter naar voren komen.

Smaak: 
Witte asperges hebben een zoete, zachte smaak
Verkrijgbaar: 
Witte asperges zijn vanaf februari/maart al verkrijgbaar uit de kas, maar het seizoen voor asperges uit de volle grond begint doorgaans in april. Eind juni is het seizoen afgelopen.
Hoogseizoen: 
April wordt gezien als de belangrijkste maand en het hoogseizoen voor witte asperges.

Formaten asperges

Asperges worden naar dikte in klasses ingedeeld. AA-formaat (20-28 mm dikte) wordt als optimaal beschouwd voor witte asperges. AAA formaten (>28 mm) zijn iets dikker en goedkoper dan AA-formaat asperges, maar qua smaak zit er geen verschil in. Onze mini asperges zijn extra dunne asperges en zijn slechts tien centimeter lang.


Violet asperges

Violet asperges zijn asperges die net uit de grond zijn gekomen, waardoor ze een beetje zonlicht hebben gehad en een paarse tint hebben gekregen. Hierdoor zijn ze visueel net een klasse minder dan de witte asperges. Qua smaak doen ze niet onder voor witte asperges maar door hun violet verkleuring zijn ze wel iets goedkoper. Violet asperges zijn zacht en aromatisch van smaak en staan leuk op de menukaart. Bij dun schillen behouden violet asperges de paarse kop. Groene Asperges

Groene asperges groeien boven de grond terwijl de witte asperges onder de grond groeien. Ze zijn een kruidigere variant van de witte asperges. Groene asperges hebben een sterkere, kruidigere smaak dan witte asperges. Ze zijn vrijwel jaarrond verkrijgbaar, in tegenstelling tot de seizoensgebonden witte asperges. De schil van groene asperges is een stuk dunner. In tegenstelling tot witte asperges (die een dikkere schil hebben) hoef je groene asperges niet te schillen.

Verkrijgbaar: Groene asperges zijn vrijwel jaarrond beschikbaar. Van Hollandse bodem zijn ze beschikbaar rond de periode van week 18 tot en met week 24, 25 of 26.

Asperge tips groen

Aspergetips zijn heel jonge, groene asperges. Ze hebben een fijnere smaak dan de volgroeide groene asperges en zijn lekker mals van structuur. Als ze een centimeter of 10 zijn, worden de aspergetips gestoken.Paarse Asperges

Paarse asperge zijn de zoetste asperges en kunnen zowel warm als koud gegeten worden. De paarse asperge heeft een milde, zoete smaak en is heel aromatisch, wat komt door het hogere suikergehalte van de groenten (ongeveer 20 procent hoger dan dat van witte asperges). Bovendien is deze asperge erg decoratief. Het is ideaal voor een mooi kleurrijk gerecht. Het wordt aangeraden om paarse asperges te grillen in plaats van te koken, omdat ze dan het meeste van de kleur, smaak en voedingsstoffen behouden. Bij koken kleuren de asperges meer groen, verliezen ze iets van de vitamines en mineralen en raakt de smaak en geur iets minder aromatisch.

Asperge tips paars

Asperge tips paars zijn jonge dunne paarse asperges. De paarse aspergetips hebben een verfijnde structuur en zijn mals en fijn van smaak.Te druk in de keuken? Ga voor Convenience!

Sous-vide gegaarde asperges

Sous-vide gegaarde asperges zijn vacuüm gegaarde asperges. Bij vacuüm garen is er meer controle over de groenten. De asperges worden langzaam vacuüm gegaard tot het perfect gaar is. Hierdoor behouden ze hun mooie kleur, blijven ze smaakvol én zijn ze zelfs langer houdbaar (en blijven daardoor lang vers)! De witte asperges zijn al geschild en zijn direct te gebruiken in gerechten. Zo ontnemen de vacuüm gegaarde producten een groot deel van het voorbereidend werk in de keuken. En zo kan de tijd van verpakking tot bord (én de druk in de keuken) worden verminderd!  

Smaak: 
Omdat het vacuüm verpakt zit, blijft de smaak volledig behouden. Geschilde asperges kunnen bij het koken in water toch iets van hun smaak verliezen (omdat de smaak deels wordt opgenomen in het water).
Ook verkrijgbaar: 
Naast witte asperges zijn ook groene asperges vacuüm gegaard verkrijgbaar.

Asperge salade

Asperge salade is een aangemaakte smaakvolle salade met verse AA-asperges.


Asperge soep

Aspergesoep is een typische seizoenssoep en heeft een lekker romige aspergesmaak. De soep bevat ook peterselie en room.Heerlijke asperge gerechten