Alles over vergeten groenten: terug van weggeweest!

Er zijn vele verschillende groentesoorten die onder de groep vergeten groenten vallen. Vroeger waren deze groenten heel populair en werden bij haast alle gerechten gebruikt. Door de jaren heen zijn ze echter uit de keukens verdwenen doordat andere soorten populair werden, dat is zonde! Deze groenten zitten namelijk vol smaak, zijn gezond en kunnen in veel gerechten gebruikt worden. Wij zijn dan ook blij dat deze groep aan groenten weer in opkomst is en steeds meer terugkomt op het bord.

Wat zijn 'vergeten groenten'?

Vergeten groenten zijn groenten die vroeger gebruikelijk werden gegeten, maar tegenwoordig nog weinig gegeten worden. Voordat de aardappel standaard werd, aten mensen onder andere standaard pastinaak en allerlei soorten bietjes. Met invoer van de aardappel werden deze groenten minder gegeten en raakten zo op de achtergrond. Vandaag de dag worden deze 'vergeten groenten' als bijzonder beschouwd.

Wanneer zijn vergeten groenten herontdekt?

Vergeten groenten werden sinds de jaren ‘90 weer langzaam herontdekt. In eerste instantie gebeurde dat vooral door chefs die hun keuken wilden vernieuwen en daarbij een mogelijkheid zagen in de vergeten groenten. Sommige vergeten groenten zijn intussen zo populair geworden dat ze bijna weer standaard zijn geworden. Zo zijn bijvoorbeeld pastinaak en rode bieten tegenwoordig weer erg populair om in gerechten te verwerken.

Wat is het seizoen van vergeten groenten?

Het seizoen van vergeten groenten kan variëren afhankelijk van de specifieke groenten. Veel vergeten groenten zijn typische najaars seizoensgroenten en worden vaak geoogst in de herfst en wintermaanden.

Welke groenten vallen onder vergeten groenten?

In deze blog lichten we een aantal van de vergeten groenten uit, maar er zijn er nog veel meer.

Pastinaak

Pastinaak heeft wat weg van de wortel en dat klopt want de wortel en de pastinaak zijn familie van elkaar. Door de witte kleur wordt pastinaak ook weleens witte peen genoemd. De smaak wordt beschreven als zoet met een anijsachtige toon. Vooral in de herfst en de winter wordt het gegeten, bijvoorbeeld door stamppotten en soepen. Maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om de pastinaak te stoven of te grillen.

Topinamboer (aardpeer)

De topinamboer is een vergeten groente en wordt ook wel aardpeer genoemd. Het is een lichtbruine of paarskleurige knol en het heeft een wat zoete en zachte smaak, ook kun je er een lichte nootachtige smaak in herkennen. De smaak van topinamboer (aardpeer) doet mensen ook wel aan artisjok denken. Aardpeer kan op vele manieren in gerechten bereid worden, bijvoorbeeld door salades en schotels maar ook als puree. De schil hoeft niet verwijderd te worden, wanneer dat wel de bedoeling is kan dit beter gedaan worden na het koken.

Rammenas

Al meer dan 4500 jaar wordt deze groente verbouwd, daarom kan het een echte oergroente genoemd worden. Rammenas is een zwarte radijssoort en is groter en steviger dan de normale radijs. Ook heeft het een mildere smaak met een pittige toon. Het kan rauw worden gegeten, wel moet rammenas geschild worden. Hoe dieper er wordt geschild hoe minder pittig de smaak is, ook door rammenas te verwarmen wordt de smaak minder pittig.

Schorseneren

Schorseneren staan ook bekend als de asperges van de winter. Ze zijn van september tot en met februari vers van Nederlandse bodem leverbaar. Schorseneren zijn lange, dunne wortels met een bruine schil. De smaak lijkt op die van asperges. Schorseneren worden daarom ook wel winterasperge genoemd. Schorseneren zijn een 'vergeten groente', omdat het schoonmaken veel werk is.

Peterselie wortel

Peterseliewortel is witkleurig en heeft een aromatische, sterke smaak die doet denken aan knolselderij en pastinaak. De wortel kan tot 15 centimeter lang worden en lijkt erg op pastinaak.

Mierikswortel

Als smaakmaker wordt mierikswortel veel gebruikt, het is lekker pittig en het heeft veel weg van de smaak van mosterd en radijs. Vaak wordt het geraspt en gebruikt voor sauzen en salades, ook bij vlees en vis is het lekker. Het geeft gerechten wat extra pit. Daarnaast is mierikswortel ook nog eens erg gezond en het heeft een ontstekingsremmende werking.

Palmkool

Cavolo nero is een andere naam voor palmkool, het is een mediterrane koolsoort die vooral in de Italiaanse keuken terug te vinden is. Door de krullende bladeren lijkt het erg op boerenkool. De smaak is afhankelijk van het weer, hoe kouder hoe zoeter en bij warmer weer is het juist bitter van smaak. Het is lekker om palmkool kort te koken of te roerbakken, doe dit niet te lang want dan verliest het zijn smaak en antioxidanten.

Snijbiet

Snijbiet is een bladgewas waarvan zowel de bladeren als de stengels gegeten kunnen worden. Ze zijn beschikbaar in verschillende kleuren, het blad is altijd groen maar de stengel is er in de kleuren rood, geel, oranje, groen, wit en paars. De smaak van snijbiet is zacht en het heeft wat weg van spinazie en rode biet. Voor vele gerechten kan snijbiet gebruikt worden, bijvoorbeeld door een pasta, als stamppot, door een salade of voor de soep. Wanneer de kleur behouden dient te worden, is stomen als bereiding de beste optie.

En koolraap, knolraap of koolrabi? Wat is nu wat, en wat zijn de verschillen? Klinkt dit een beetje verwarrend? Bekijk dan onze blog die dieper ingaat op deze vergeten groenten.