Not a business customer? Consumers also have access to our large assortment on versbestellen.nl. View assortment
Blogs Kleurrijke gerechten met zoete aardappelen

Author: Brigit Apr 22, 2021

Kleurrijke gerechten met zoete aardappelen

De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, is van nature heel gezond. Ze worden beschouwd als een 'superfood'. Dit komt, omdat bataten een bron van calcium, natrium, vitamine A en C zijn. De zoete aardappelen bevatten koolhydraten en vezels, waardoor deze groenten sneller voor een verzadigd gevoel zorgen. Het is dus een hele gezonde groente, maar niet bepaald caloriearm. Ideaal om te eten voor het sporten, want dankzij de vele koolhydraten geeft het een ware energie-boost.

De zoete aardappel is een exotische vrucht die, in tegenstelling tot de meeste exoten, onder de grond groeit. Bataten zijn de knolvormige wortelen van slingerachtige planten die oorspronkelijk voorkomen in de (sub)tropen. Er zijn diverse zoete aardappelrassen met verschillende kenmerken. Zo zijn er ook bataten met zeer bijzondere kleuren, bijvoorbeeld de vijg bataat. Deze bataat heeft een prachtig gekleurd patroon van binnen. Deze bijzondere zoete aardappel zit tussen twee kleuren in, namelijk wit en paars. Dit is de zoete aardappel die het makkelijkste is om lekker knapperig te bakken. Handig en super mooi voor bijvoorbeeld zoete aardappelchips. Leuk om een kleurrijke finishing touch toe te voegen aan je gerecht en je gasten te verassen met de mooie kleur en het bijzondere patroon van de vijg bataat.

De oranje bataat is de bekendste zoete aardappelsoort. Deze bataat heeft oranjekleurig vruchtvlees en een oranjebruine schil. Hij komt van oorsprong uit Amerika en wordt daar met Thanksgiving gretig gebruikt in diverse zoete en hartige gerechten. Zoals de naam al doet vermoeden zijn de oranje zoete bataten lekker zoet van smaak en is de structuur licht kruimig.

De paarse bataat is minder zoet dan de 'gewone' oranje zoete aardappel. Het paarse ras heeft een meer uitgesproken smaak. De smaak is kruidiger dan de andere bataten. Hij komt oorspronkelijk uit Azië. De paarse kleur is super te combineren in een mix van zoete aardappelchips. Zo breng je naast een extra uitgesproken smaak ook meer kleur aan je gerecht.

De rode bataat wordt ook wel de donker oranje bataat genoemd. De rode zoete aardappel is zoeter dan de oranje bataat. Dit zoete aardappelras heeft een intensere oranje kleur dan de 'normale' zoete aardappel. Leuk voor de afwisseling en een versassend element voor in je gerechten. Daarnaast is er de witte bataat. Deze zoete aardappel is, net als de rode bataat, duidelijk zoeter dan de oranje zoete aardappel. Ze komen van oorsprong uit Azië. De structuur is, net zoals de oranje zoete bataat lekker licht kruimig. De witte zoete aardappel is tevens leuk om te combineren in een mix van zoete aardappelchips. Bovendien, zijn alle bataten superlekker uit de oven en kan je er de zogenaamde sweet potato fries mee maken. Kruid de bataat naar eigen smaak, bijvoorbeeld met wat tijm en een beetje honing. Daarnaast, zijn zoete aardappelen ook heerlijk voor op de barbecue.

 

Ontdek ons assortiment bataten