Not a business customer? Consumers also have access to our large assortment on versbestellen.nl. View assortment
Blogs Telen op een duurzame en innovatieve manier

Telen op een duurzame en innovatieve manier

Sinds kort is Van Gelder gaan samenwerken met een nieuwe komkommer leverancier die het product op een mooie duurzame manier teelt. Van Gelder heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en we worden dan ook enthousiast van dit mooie verhaal. Reden genoeg om in deze blog de werkwijze van deze teler uit te lichten.

Ten noordoosten van IJsselmuiden ligt de Koekoekspolder, hier is onze teler IJsselgrow gevestigd. Dit is net als Van Gelder een familiebedrijf en ze houden zich volop bezig met duurzaamheid en innovatie.

Zo willen ze een stabiele organisatie creëren, duurzame alternatieven kiezen wat betreft energie en biologische bestrijding en met behulp van innovatieve oplossingen willen ze virusvrij telen. Om deze ambities te realiseren hebben ze al meerdere stappen gezet.

Duurzaamheid

IJsselgrow heeft doelstellingen bepaald op het gebied van CO2 en ziet daarom geen toekomst in de belichte teelt in de winter. De CO2 uitstoot per komkommer ligt namelijk vele malen hoger in een zwaar belichte teelt in Nederland dan in een onverwarmde teelt in Spanje. Ze hebben daarom besloten om zich volledig te richten op het Nederlandse seizoen en in de winter maken ze het bedrijf schoon en bereiden ze zich voor op de nieuwe teelt.

Dankzij initiatieven in de Koekoekspolder is IJsselgrow in staat om de komkommers te telen met een lage CO2 footprint. Deze initiatieven betreffen aardwarmte en biomassa dat wordt gestookt op regionaal snoeihout. Deze duurzame energie zorgt voor een jaarlijkse reductie van 7.200.000 kilogram CO2 ten op zichten van aardgas.

Innovatie

Insecten zoals luizen, hommels en bijen kunnen virus overbrengen richting het gewas. Om de massale invlieg van insecten tegen te gaan, heeft IJsselgrow insectengaas geïnstalleerd bij de luchtramen. Door het gebruik van dit insectengaas wordt het biologische systeem robuuster. De insecten die zich toch in de kas bevinden, kunnen worden bestreden met biologische bestrijding. Dit is mogelijk doordat het aantal insecten en de bestrijding in evenwicht zijn door het insectengaas. De virusuitbraken worden op deze manier zo goed mogelijk tegengegaan en daardoor is het gebruik van chemische gewasbescherming minimaal. IJsselgrow stelt dat het buitenhouden van de insecten de meest effectieve manier is om het gewas virusvrij te houden. Het gaas heeft verder ook geen negatief effect op de ventilatie, dit blijft voldoende doordat niet het meest fijnmazige gaas is gebruikt.

Ook heeft IJsselgrow ervoor gekozen om in de containers gebruik te maken van Perlite, dit is vulkanisch gesteente. Hierdoor kunnen ze na iedere teelt stomen en daarbij worden ziektes zoals virussen en schimmels gedood. Perlite is ook nog eens zo’n 20 jaar bruikbaar in tegenstelling tot steenwol wat doorgaans wordt gebruikt en na één jaar vervangen moet worden.