Not a business customer? Consumers also have access to our large assortment on versbestellen.nl. View assortment
Blogs Van horeca manager tot laborante

Author: Brigit Jun 9, 2021

Van horeca manager tot laborante

Zaterdag 5 juni was het eindelijk zover; het Dolfinarium mocht haar deuren weer openen. Bezoekers kunnen de bijzondere zeedieren weer met eigen ogen gaan aanschouwen. Gelukkig maar, want het waren zware maanden voor het grootste zeezoogdierenpark van Europa.

‘De coronacrisis dwingt tot ondernemen’ vertelt Renske Stijntjes, manager Horeca & Retail. ‘Het kan niet gebeuren dat de mannen van de waterhuishouding of onze dierenverzorgers besmet raken met het coronavirus. Dan zouden we een groot probleem hebben, want dieren verzorgen en het water op de juiste kwaliteit houden gaat altijd door. Daarom hebben we aparte bubbels gemaakt met verschillende teams. Als het virus zou uitbreken in één team, zou het andere team de werkzaamheden kunnen overnemen.’ Maar dat zijn niet de enige doorgevoerde aanpassingen sinds de crisis. ‘We moesten net als een ieder ander ons constant aanpassen aan de restricties. Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen.’ Zo is Renske gaan meehelpen bij het verzorgen van de dieren.

‘De horeca ging dicht en ik heb toevallig een opleiding gedaan als laborant. In het laboratorium zijn er twee facetten; het water, waarbij getest wordt of alle waardes goed zijn, maar er is ook de dierenkant. Zo analyseerde ik het bloed van de dieren en assisteerde ik de dierenarts. De dierenarts prikt bloed en ik krijg de buisjes en analyseer de bloedwaardes. Deze geef ik vervolgens weer door aan de dierenarts. Tijdens de opleiding die ik heb gedaan kwam ik erachter dat het niet mijn passie was, maar ik vond het wel leuk om wat meer van de dierenkant mee te krijgen. Ik heb alle dieren beter leren kennen. Maar ik ben heel blij dat ik, nu het park weer open is, de restaurants weer kan managen’ zegt Renske.

‘De coronacrisis bracht veel nieuwe uitdagingen met zich mee en dwong ons om opnieuw na te denken over de inrichting van het park. Voor de gesloten horeca dachten we per restaurant: wat kan er wél in dit pand? Het dwingt tot denken in creatieve oplossingen. Positief blijven denken in de vorm van mogelijkheden is wat ons vooruit heeft gebracht. Bij de viskraam kan je nu enkel kibbeling en friet kopen en het loopt als een tierelier. Hiervoor hadden consumenten keuze uit een groter assortiment, maar daardoor duurde alles langer en stonden er rijen. Nu gaat het heel snel. Iedereen die er staat wil kibbeling en onze horecamedewerkers staan elke dag te knallen om zo snel mogelijk zoveel mogelijk gasten te helpen. Ik kan me best voorstellen dat we deze nieuwe, efficiëntere oplossing zo houden, ook na corona. Normaal maak je niet zo snel de stap om te kiezen voor een kleiner assortiment. Nu blijkt het dat dit, naast dat het een oplossing is om aan te passen aan de coronamaatregelen, de kraam ook nog eens beter loopt dan voorheen’ vertelt Renske enthousiast.

‘Bovendien stond de evenementenhal sinds het begin van de coronacrisis leeg. Zo is dit in samenwerking met de GGD een vaccinatielocatie geworden’ laat Renske weten. Ondertussen zijn werknemers van het Dolfinarium tijdens het interview, vlak voor de heropening, druk bezig met het oefenen van de roggenpresentatie. ‘Als je dit een half jaar niet doet, dan is het wel fijn om weer te oefenen. Vaak is de winter de tijd om veranderingen aan te brengen in voorstellingen en deze wil je kunnen oefenen, maar niet op het moment dat de hele zaal vol zit’ zegt Renske terwijl ze wijst naar de voorstellinglocatie. ‘De dieren krijgen veel energie van de mensen die hen komen bekijken en dat viel door corona even weg. De dieren willen heel graag bezig zijn en leren nieuwe gedragingen, dus verveling is er gelukkig niet bij.’ De dieren zullen vanaf heden weer voorstellingen kunnen geven met publiek. In het Harderwijkse park zijn ze positief gebleven ondanks de zware tijd. Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen en het Dolfinarium kan met trots terugkijken op deze moeilijke tijd.