Blogs Verticale teelt bij Van Gelder... Waarom en hoe?!

Verticale teelt bij Van Gelder... Waarom en hoe?!

Begin dit jaar is Van Gelder met PlantLab een samenwerking verticale teelt aangegaan. Maar wat is verticale teelt nou eigenlijk? Wat zijn de voor- en nadelen? En waarom zijn we deze samenwerking gestart? Allemaal logische vragen die we in een serie van drie blogs beantwoorden, waarbij we in dit blog de volgende vragen beantwoorden: Hoe kijken we zelf aan tegen verticale teelt en waarom gaan we hiermee aan de slag? En hoe gaan we dit concreet invullen?

Hoe kijken wij zelf aan tegen verticale teelt en waarom gaan wij als Van Gelder zijnde aan de slag met verticale teelt?

Bij Van Gelder zien we verticale teelt op grote schaal vooral als een positieve ontwikkeling voor regio’s waar het vrijwel onmogelijk is om gewassen te verbouwen. Voor een land zoals Nederland zien we verticale teelt voornamelijk als mooie aanvulling op de traditionele landbouwtechnieken. Vooral het feit dat verticale teelt het mogelijk maakt om te sturen op smaak, kwaliteit en voedingswaarde maakt het voor Van Gelder interessant. Ook kan er ten opzichte van traditionele landbouwtechnieken snel getest en bijgestuurd worden in de zoektocht naar de beste smaak en houdbaarheid van diverse producten. Zo zijn we altijd verzekerd van de beste producten met een consistente kwaliteit. Daarnaast willen we voorop lopen in de markt en dragen we op deze manier een steentje bij aan de (door)ontwikkeling van duurzame teelttechnieken.

Hoe gaan we dit concreet invullen (in ons Experience Center)?

Met deze samenwerking zetten Van Gelder en PlantLab gezamenlijk in op het zo duurzaam mogelijk telen én in de markt zetten van verse groenten met méér smaak en rijk aan voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen met een constant en zeer hoog niveau van voedselveiligheid. Daarnaast wordt vol ingezet op productvernieuwing en innovatie in het Experience Center waar twee Plant Productie Units (PPU’s) van PlantLab inspiratie bieden op gebied van verticale teelt, nieuwe producten, nieuwe smaken en groenten met hogere voedingswaarden.

In deze PPU’s gaan we in samenwerking met PlantLab en onze klanten ‘proeftelen’. Met behulp van de feedback van onze klanten op de in deze PPU’s geteelde producten gaan we op zoek naar de beste groeirecepten voor diverse gewassen om tot eindproducten te komen met méér smaak en een hoge voedingswaarde. Ook de vraag en input vanuit de markt is bepalend voor de producten waarmee we gaan ‘proeftelen’ in de PPU’s. Op deze manier kunnen we ons onderscheiden met exclusieve- en kwaliteitsproducten.

De gewassen worden in eerste instantie opgekweekt op productielocaties van PlantLab, waarna ze in de PPU’s van Van Gelder de laatste fase van het kweekproces ingaan. Als we een gewas hebben gevonden dat aanslaat bij onze klanten dan gaan we deze gewassen exclusief voor onze klanten op grote schaal laten produceren op productielocaties van PlantLab.

Welke producten gaan we telen?

We zullen in eerste instantie voornamelijk inzetten op de teelt van specialties en slasoorten omdat deze producten grotendeels uit het buitenland geïmporteerd worden en middels verticale teelt al rendabel geteeld kunnen worden.