Blogs Boerenkool van mijn moeder

Boerenkool van mijn moeder

Mijn vroegste herinnering aan groente is de boerenkoolstamppot van mijn moeder. En voor de mensen die niet van boerenkoolstamppot houden, dat komt doordat u nooit die van mijn moeder gegeten hebt!

Alles van deze maaltijd staat in mijn geheugen gegrift. De hoge aluminium pan (heeft ze nog steeds), het houten handvat van de stamper, het beetje kookvocht dat in de pan moest blijven voor de smeuïgheid, de blue band boter (ze maakte hem ooit met roomboter, drama), haar schort voor en dan die geur, hemels! Minder waardering had ik voor haar experiment van een boerenkoolsoep met chorizo. Het zal een recept uit de Volkskrant geweest zijn en met de beste bedoelingen zijn klaargemaakt, maar dat je zo om kon gaan met boerenkool, dat kon ik gewoonweg niet bevatten. Daarbij was het natuurlijk zeer riskant om het lekker te vinden, want dan ontstond de kans dat je voortaan zo je boerenkool kreeg. Het idee alleen al, vreselijk!

Inmiddels ben ik zelf vader en met de nodige smaakontwikkeling achter de kiezen heb ik het lef gehad om mijn moeders recept verder te perfectioneren. Wél melk toevoegen, een andere aardappel, de boerenkool korter meekoken. De smaak van zo’n gerecht moet ook een beetje met de tijd meegaan. Dat mijn kinderen nog liever een hap zand nemen dan mijn boerenkool eten laten we voor het gemak even buiten beschouwing.

Fotograaf: Hans-Peter van Velthoven

Tegenwoordig is er dankzij bijvoorbeeld tv chef Jamie Oliver meer aandacht voor de boerenkool. Hij noemt het zelfs een ‘trendy superfood’. De wetenschap is er inmiddels achter dat het een bron is van vitamine A, goed voor de ogen. Er zijn zelfs doctoren die bewijs hebben gevonden voor het verbeteren van de cholesterolspiegel onder mannen door het drinken van boerenkoolsap.

Al die goeie kwaliteiten in boerenkool. Onze boerenkool. Nederland is het enige land dat op grote schaal boerenkool teelt en vers is het grofweg van oktober tot maart verkrijgbaar, ofwel de helft van het jaar! We zijn pas begonnen met het ontdekken van wat boerenkool allemaal voor toepassingen heeft. Het is tijd boerenkool de plek te geven die het verdient. In mijn ogen verdient de start van het boerenkoolseizoen minstens zo veel aandacht als de start van de asperges.

Al was het maar zodat ik bij de opening van dat seizoen naar mijn moeder kan gaan en aan de keukentafel kan gaan zitten om te kijken hoe ze boerenkool voor me maakt, net als vroeger, en dat ik dan mag helpen stampen en een kuiltje maken voor de boterjus. Verklaar me voor gek, maar vaak kan ik aan het begin van de zomer al stiekem uitkijken naar die eerste keer boerenkool op een knisperend koude herfstdag.