Geen zakelijke klant? Consumenten hebben op versbestellen.nl ook toegang tot ons grote assortiment. Bekijk direct het aanbod
Blogs De vergeten groenten zijn terug van weggeweest

De vergeten groenten zijn terug van weggeweest

Er zijn vele verschillende groentesoorten die onder de groep vergeten groenten vallen. Vroeger waren deze groenten heel populair en werden bij haast alle gerechten gebruikt. Door de jaren heen zijn ze echter uit de keukens verdwenen doordat andere soorten populair werden, dat is zonde! Deze groenten zitten namelijk vol smaak, zijn gezond en kunnen in veel gerechten gebruikt worden. Wij zijn dan ook blij dat deze groep aan groenten weer in opkomst is en steeds meer terugkomt op het bord.

In deze blog lichten we een aantal van de vergeten groenten uit, maar er zijn er nog veel meer.

Topinamboer

Deze vergeten groente wordt ook wel aardpeer genoemd. Het is een lichtbruine of paarskleurige knol en het heeft een wat zoete en zachte smaak, ook kun je er een lichte nootachtige smaak in herkennen. De smaak van topinamboer doet mensen ook wel aan artisjok denken. Op vele manieren kan de topinamboer bereid worden, bijvoorbeeld door salades en schotels maar ook als puree. De schil hoeft niet verwijderd te worden, wanneer dat wel de bedoeling is kan dit beter gedaan worden na het koken.

Rammenas

Al meer dan 4500 jaar wordt deze groente verbouwd, daarom kan het een echte oergroente genoemd worden. Rammenas is een zwarte radijssoort en is groter en steviger dan de normale radijs. Ook heeft het een mildere smaak met een pittige toon. Het kan rauw worden gegeten, wel moet rammenas geschild worden. Hoe dieper er wordt geschild hoe minder pittig de smaak is, ook door rammenas te verwarmen wordt de smaak minder pittig.

Palmkool

Cavolo nero is een andere naam voor palmkool, het is een mediterrane koolsoort die vooral in de Italiaanse keuken terug te vinden is. Door de krullende bladeren lijkt het erg op boerenkool. De smaak is afhankelijk van het weer, hoe kouder hoe zoeter en bij warmer weer is het juist bitter van smaak. Het is lekker om palmkool kort te koken of te roerbakken, doe dit niet te lang want dan verliest het zijn smaak en antioxidanten.

Mierikswortel

Als smaakmaker wordt mierikswortel veel gebruikt, het is lekker pittig en het heeft veel weg van de smaak van mosterd en radijs. Vaak wordt het geraspt en gebruikt voor sauzen en salades, ook bij vlees en vis is het lekker. Het geeft gerechten wat extra pit. Daarnaast is mierikswortel ook nog eens erg gezond en het heeft een ontstekingsremmende werking.

Snijbiet

Snijbiet is een bladgewas waarvan zowel de bladeren als de stengels gegeten kunnen worden. Ze zijn beschikbaar in verschillende kleuren, het blad is altijd groen maar de stengel is er in de kleuren rood, geel, oranje, groen, wit en paars. De smaak van snijbiet is zacht en het heeft wat weg van spinazie en rode biet. Voor vele gerechten kan snijbiet gebruikt worden, bijvoorbeeld door een pasta, als stamppot, door een salade of voor de soep. Wanneer de kleur behouden dient te worden, is stomen als bereiding de beste optie.