Blogs Het verhaal achter.. champignons

Het verhaal achter.. champignons

Van Gelder staat dicht bij de bron. Daar zijn we trots op. We zijn ook trots op onze telers, die elke dag zorgen voor de aanvoer van de beste groente en fruit. Zij verstaan hun vak en hebben passie voor hun werk. Pure Passie, noemen we dat. In Pure Passie spreken we iedere maand met een andere teler. We praten over hun bedrijf, hun passie en ontwikkelingen in de markt. Deze keer spreken we met Mart en Ingrid van champignonkwekerij Veeke uit Standdaarbuiten.

Het planningsspel

Mart en Ingrid zijn hun bedrijf in het Brabantse Standdaarbuiten 22 jaar geleden begonnen. Mart werkte eerst in het bedrijf van zijn vader, die ook een champignonkwekerij heeft. In het begin ging het oogsten van de champignons machinaal voor de voedingsindustrie, waarbij ongeveer 90% van de producten naar het buitenland werd vervoerd.

In het jaar 2000 besloten Mart en Ingrid met de hand te gaan oogsten, om de kwaliteit te waarborgen en direct topklasse champignons te leveren. Hun personeel groeide van 5 naar 45 werknemers, waarbij het efficiënt inzetten van die mensen een dagtaak is. “Het is een spel”, vertelt Mart, “De champignons groeien 5 kilo per dag per vierkante meter. We moeten het personeel dus optimaal inzetten om te zorgen dat de kwaliteit en grootte van de champignons gelijk is tijdens het plukken”.

Late zomer

Het telen van champignons is zo makkelijk nog niet. Bij Veeke staan veertien cellen waarin de champignons op een speciaal bed groeien. “De voedingsbodem komt binnen als een combinatie van mest en schimmel”, zegt Ingrid, “vervolgens voeren we de temperatuur op, waardoor we de schimmel irriteren. Daar groeit uiteindelijk een witte champignon uit”. Zodra het warm is, schieten de champignons letterlijk als paddenstoelen uit de grond. Mart: “Warm en vochtig weer is voor ons niet goed. Vooral met de late zomer van dit jaar hadden we erg weinig tijd om voor te bereiden”.

Meerdere factoren

Een champignon groeit alleen onder optimale condities. Zo moet de temperatuur, luchtvochtigheid en ventilering goed zijn. In iedere cel kunnen deze factoren apart geregeld worden, waarbij de temperatuur oploopt tot 70 graden Celsius. Ingrid: “We doen dit zodat alle bacteriën doodgaan. Dan kunnen we weer opnieuw beginnen en beperken we ziektes zoveel mogelijk”. De voedingsbodem waar de champignons op groeien wordt daarna verwerkt als mest.

Alleen de beste kwaliteit

Het oogsten van de champignons ging in het begin machinaal. De champignons van Veeke werden vooral gebruikt in andere producten. “Grote champignons, kleine champignons en zelfs vierkante champignons: het maakte niet uit”, vertelt Mart. Nu de tijden veranderd zijn, is alleen het beste goed genoeg: “We proberen het zo te krijgen dat de champignons zo ongelijkmatig mogelijk te groeien. We plukken alleen de champignons van het juiste formaat, die handmatig geselecteerd zijn. Dit komt de kwaliteit ten goede”.

Voor Van Gelder

Voor Van Gelder is de behandeling wel heel speciaal. Ingrid: “Iedere ochtend maken we voor Van Gelder champignons schoon. Dit zijn de meest verse champignons die we in onze een speciale ruimte schoonmaken en verpakken. We doen dit omdat Van Gelder hoge kwaliteitseisen stelt aan de producten”.

Andere interessante blogs