Jackfruit uit Afrika: van boom tot bord

Jonge jackfruit begint een steeds populairder vlees alternatief te worden. Dit komt onder andere doordat de vlezige structuur perfect is voor gerechten met pulled pork, pulled chicken, of rendang. Het is zelfs een uitstekend vis alternatief voor tonijn. Onze convenience producten met jackfruit zijn daarbij nog net iets bijzonderder. De producten worden namelijk gemaakt van jonge jackfruit uit Afrika en hebben een goed verhaal!

(H)eerlijke jackfruit uit Oeganda

Jackfruit groeit aan bomen rond de evenaar. In het Westen wordt de vrucht veelal geïmporteerd uit landen als India, Thailand, Bangladesh en Vietnam. Ons assortiment maakt echter gebruik van jackfruit dat geteeld wordt in Oeganda. Ondanks dat jackfruit ook in Oeganda in overvloed voorkomt, is de industrie voor export nog onderontwikkeld. Dit vormde de basis achter de productie: het helpen creëren van een exportindustrie met een grote positieve impact voor de lokale kleine boeren en families.

Een positieve impact

Deze jackfruit productie levert verschillende voordelen op. Hieronder zijn een aantal punten uitgelicht.

  • Meer dan 700 kleine boeren en hun gezinnen in plattelandsgemeenschappen in Oeganda verdienen een stabiel leefloon.
  • De export industrie van jonge jackfruit is nieuw in Oeganda. Hierdoor is de gehele keten vanaf de grond volledig transparant opgebouwd.
  • Er ligt een belangrijke focus bij het creëren van werkgelegenheid en samenwerken met vrouwelijke ondernemers.
  • De lokale boeren worden getraind en opgeleid door onze partner om zo de mogelijkheden om de opbrengst van hun agroforest te optimaliseren te versterken.

Van boom tot bord uitgelegd

Duurzaam ondernemen staat hoog in het vaandel bij Van Gelder. En dat begint bij het proces van boom tot bord goed in kaart brengen. Hoe dat bij dit product uitziet leggen we graag uit.

Geteeld in Oeganda

De jackfruit groeit in Oeganda en wordt daar geplukt, gewassen, gesneden en gedroogd. Allemaal lokaal om zo banen te creëren voor de vrouwen en families die daar leven. De lokale kleine boeren en hun families oogsten de jackfruit met een gegarandeerde afname tegen een eerlijke prijs.

Onderweg naar ons, verlaging van CO2 uitstoot

De gedroogde jackfruit wordt vervolgens naar Nederland verscheept. Doordat al het water uit het product wordt gedroogd, blijft de neutrale smaak behouden en kan er tot wel 8 keer meer verscheept worden in vergelijking met ingeblikte jackfruit. Zo wordt de CO2 uitstoot met wel 80% verminderd. 

Klantgerichte smaakvolle oplossingen

De jackfruit komt bij ons binnen en wordt dan klaargemaakt zodat het beschikbaar is voor onze klanten in de vorm dat zij nodig hebben. Zo wordt de gedroogde jackfruit in onze productie keuken gerehydrateerd en dan sous-vide gegaard in verschillende vormen en smaken. Natuurlijk is het product ook als gedroogd basisproduct beschikbaar voor klanten die de meeste controle over de smaak willen en hiervoor meer tijd en aandacht willen besteden.

En dan kan de jackfruit rechtstreeks naar jou en kan het gebruikt worden in al je favoriete (plantaardige) gerechten!

Jonge jackfruit (onder) neemt beter smaak op dan rijpe jackfruit (boven)
Het creëren van werkgelegenheid voor vrouwen is een belangrijke waarde

Hoe kan je jonge jackfruit gebruiken?

Achter onze jackfruit producten zit dus een mooi, transparant proces met een positieve impact. Maar hoe kan dit alles jou helpen aan een lekker bord?

Onze jackfruit producten zijn te gebruiken in gerechten waar anders het dierlijke product zou worden gebruikt. Het zijn daarbij echte convenience producten. Dit houdt in dat een groot deel van het werk al gedaan is. Ons assortiment bestaat dan ook uit verschillende vormen en smaken, ingespeeld op bekende gerechten. Deze zijn sous-vide gegaard in eigen productiekeuken en zijn dus klaar voor gebruik. Even kort verhitten is al voldoende. Zo helpen de convenience producten om de bereidingstijd van verpakking tot bord kleiner te maken en de druk in de keuken te verlichten. Het resultaat: producten die een gemakkelijke oplossing bieden om plantaardige wereldgerechten te serveren aan gasten zonder dat er grote veranderingen in de keuken nodig zijn.