Blogs Lekker koken hoeft niet moeilijk te zijn

Lekker koken hoeft niet moeilijk te zijn

Sinds kort ligt het langverwachte kookboek van Guus Meeuwis en Dick Middelweerd in de boekenwinkel. Een zanger en een sterrenchef die samen een kookboek maken, dat hoor je niet iedere dag. Reden te meer voor een bezoek bij onze klant in Waalre.

Dick Middelweerd, chef-kok van het met twee Michelinsterren bekroonde restaurant De Treeswijkhoeve in het Brabantse Waalre, vertelt enthousiast over zijn samenwerking met Guus Meeuwis. “Guus komt al jaren regelmatig bij ons eten. Hij kookt zelf ook graag, al sinds zijn studententijd toen hij bij een kookvereniging zat”, doelt Dick op de kookvereniging van Guus Meeuwis’ oude studentenvereniging Olof in Tilburg. “Hij kookt nog steeds regelmatig met bepaalde vrienden uit die kookgroep.”

“In zijn jubileumjaar als zanger wilde Guus van een van zijn dromen werkelijkheid maken: een eigen restaurant beginnen. Samen hebben we het pop-up restaurant Gustaaf in Tilburg toen geopend. De vijf dagen dat het restaurant geopend was, waren binnen vijf minuten volgeboekt. Dat smaakte naar meer”, legt de breed glimlachende chef-kok uit.

“Koken is gewoon leuk, dat moet dit boek uitstralen. Het is geen kookboek voor restaurantkoks, maar gewoon voor de thuiskoks. Lekker koken hoeft niet moeilijk te zijn en dat willen we laten zien. Kookt de vrouw altijd in huis? Met dit kookboek willen we motiveren dat de man ook zin heeft een keer een lekker gerecht te maken.” Hij leunt achterover en krabt even op z’n achterhoofd. “Je hoeft er echt geen chef-kok voor te zijn. Waarom zou je een opwarmmaaltijd kopen als je ook binnen een halfuur een heerlijk, eenvoudig gerecht op tafel kunt zetten?”

Het boek maakt onderscheid in de vlotte gerechten voor doordeweeks – waarvan de meeste door Guus Meeuwis bedacht zijn – en de uitgebreide recepten met wat meer finesse van Dick Middelweerd, voor een avond uitgebreid tafelen. Enkele gerechten zijn meegenomen van de menukaart van restaurant Gustaaf, alleen dan iets vereenvoudigd zodat ze ook voor een simpele thuiskok goed te doen zijn. “Ik vergelijk het graag met muziek. Zie deze gerechten als de akoestische versies van studio nummers”, beschrijft hij doelend op dat er met minder handelingen en meer nadruk ook bijzondere gerechten bereid kunnen worden. “Het zijn even mooie gerechten, maar dan met wat minder poespas en wat makkelijker.”

Andere interessante blogs