Blogs Meloen seizoen op z’n top

Meloen seizoen op z’n top

Het seizoen van de meloen is op dit moment op z’n top. In de maanden juni t/m augustus is de aanvoer het grootst en zijn de meloenen op z’n lekkerst én voordeligst. En wie snakt er met de huidige zomerse temperaturen niet naar deze friszoete (vrucht)groente?

Toepassingen met meloen

Er bestaan maar liefst meer dan 70 soorten meloenen. Dat maakt dat ze breed inzetbaar zijn, want allemaal verschillen ze weer van elkaar qua kleur, smaak of structuur van het vruchtvlees. Hierdoor passen ze goed bij verschillende voorgerechten, salades, smoothies en zelfs hartige gerechten.

Rijpheid

Meloenen zijn rijp als ze iets meegeven als je de steelaanzet indrukt en ze een aromatische, zoete geur verspreiden. Bij watermeloenen ligt dit net iets anders. Deze zijn rijp als ze hol klinken zodra je op de harde schil klopt. Watermeloenen moeten in tegenstelling tot meloenen wel gekoeld bewaard worden.

Verschillen

Wat zijn nou de verschillen tussen de meloenen die op dit moment bij Van Gelder groente & fruit beschikbaar zijn? Ontdek het hieronder!

Watermeloen

De donkergroene watermeloen doet zijn naam eer aan: hij bestaat niet voor niets voor 95% uit water! Toch zit er in het roze tot dieprode vruchtvlees veel ijzer, vitamine C en lycopeen. Anders dan bij andere meloenen bevinden de pitten zich niet bij elkaar in de holte in het midden, maar verspreid ingebed in het vruchtvlees. Dat maakt het eten wat lastig. Echter gekoeld is deze meloen een heerlijke dorstlesser die je puur eet.

Bio watermeloen

Van de donkergroene watermeloen met rood vruchtvlees is er ook een biologische variant beschikbaar. Deze grote vrucht heeft een gladde, dikke, groene schil met donkere strepen. De biologische watermeloen is dorstlessend en heeft een zeer zoete nasmaak. Evenals de normale watermeloen is de biologische watermeloen het lekkerst als hij gekoeld gegeten word

Gele watermeloen

Naast de meest bekende watermeloen met rood vruchtvlees is er ook een variant met mooi geel vruchtvlees te verkrijgen. Het grootste verschil met de rode variant? De gele watermeloen is een stuk zoeter. Op z’n lekkerst als hij gekoeld en puur wordt gegeten. Bestaat evenals zijn broertje voor 95% uit water en is hierdoor een echte dorstlesser op warme dagen.

Galia meloen

Galia meloenen zijn heerlijk zoet van smaak. Dit komt door de goede temperatuur in Spanje en het aantal zonuren dat deze vrucht krijgt. Galia meloenen hebben over het algemeen meer vruchtvlees dan de andere meloenensoorten en zijn een kruising tussen suikermeloenen en cantaloupe meloenen. Probeer deze meloenen ook eens voor het dessert of gewoon voor in de fruitsalade.

Charentais meloen

Deze meloenen worden op dit moment rechtstreeks bij de bron ingekocht in Italië. Aan deze meloen zit meer smaakbeleving dan aan de Cantaloupe meloen en is momenteel de lekkerste in ons assortiment! De schil is lichtgroen tot crème van kleur met een ondiepe segmentverdeling. Tussen de segmenten lopen donkergroene strepen. Het vruchtvlees is oranje van kleur, zeer sappig en aromatisch.

Gele meloen

Gele meloenen worden ook wel honey dew meloenen genoemd. Het is een gele, ovale vrucht in de vorm die doet denken aan een rugbybal. De kleur van het vruchtvlees is lichtgroen tot geel. Gele meloenen zijn erg sappig en friszoet van smaak. Het aroma is echter wel minder sterk dan bij de meeste meloenensoorten. Past erg goed in fruitsalades, maar is ook erg lekker in combinatie met rauwe ham.

Piel de Sapo meloen

De naam van deze meloen betekent kikkerhuid. Dat komt door de groene en knobbelige schil van deze meloen die op de huid van een kikker lijkt. Het is een heerlijke zoete vrucht met wit vruchtvlees. Deze variant wordt in Spanje steeds populairder, wat ten koste gaat van de populariteit van de gele meloen.

Andere interessante blogs