Updates gevolgen nat voorjaar en zomer

Door het vele regenval in het voorjaar is het tot diep in de grond veel te nat. Dit heeft effect op de beschikbaarheid van sommige Nederlandse groenten, terwijl het seizoen in andere landen op zijn einde loopt. Hierdoor zullen de kwaliteit en beschikbaarheid de komende weken minder zijn, zullen er kleinere maten beschikbaar zijn, en zal er een hogere prijs gevraagd worden. Op deze pagina houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.


10-7 - UPDATE Situatie Nederland:
De oranje en paarse bloemkool, romanesco en spitskool zijn nog bepekt. Deze moeten we dus nog bijkopen bij andere leveranciers. Dit zal nog 1 á 2 weken aanhouden voor het weer op normaal niveau is. Alle andere producten zitten weer op het normale niveau.

4-7 - Situatie Nederland:
De situatie is aan het verbeteren maar heeft nog even de tijd nodig voor het weer op het oude niveau is.

26-6 - Situatie Nederland:
Sommige producten zijn nog moeilijk doordat het zo lang nat weer is geweest.

  • In de ijsbergsla zit licht verbetering in, maar is de komende 1,5 week nog niet op het oude niveau. Vanaf week 28 verwachten we weer voldoende beschikbaarheid.
  • Bloemkool, spitskool (en eigenlijk alle koolsoorten uit Nederland) hebben de telers in Nederland helemaal opnieuw moeten aanplanten. De verwachting is dat dit de komende 4 weken nog beperkt blijft.
  • (Vuile) spinazie is eindelijk weer mooi beschikbaar. De verwachting is dat dit de komende weken ook geen problemen meer geeft.


26-6 - Situatie witte asperges:
Het Hollandse witte aspergeseizoen is na deze week helemaal afgelopen.


20-6 - Situatie witte asperges:
Seizoen geschilde asperges is ten einde. Vuile asperges AA en AA violet zullen wij nog wel minimaal hebben.


13-6 - Situatie Nederland:
De situatie met betrekking tot broccoli is inmiddels iets verbeterd.
Bloemkoolspinazieijsbergsla en bimi blijven echter onveranderd. Tekorten worden aangevuld vanuit Spanje. Het seizoen Spanje is echter wel richting einde, dus de kwaliteit en beschikbaarheid zal de komende weken mogelijk minder dan gewend zijn.


13-6 - Situatie witte asperges:
De beschikbaarheid is weer iets beter geworden. Volgende week is echter wel de laatste week van het seizoen. Daarna zullen we stoppen met de geschilde asperges. Vuile asperges zullen nog wel beschikbaar zijn op bestelling


6-6 - Situatie bloemkool & broccoli:
Tot diep in de grond is het veel te nat. De planten van bloemkool en broccoli uit Nederland zijn hierdoor helemaal vergaan waardoor telers alles opnieuw moeten planten. Dit kost meerdere weken voordat er weer voldoende product aangegroeid is. Gelukkig kunnen we op dit moment nog wel bloemkool en broccoli krijgen vanuit Spanje om de tekorten aan te vullen. Het seizoen in Spanje is echter wel zo goed als klaar, dus de kwaliteit en beschikbaarheid zal de komende weken mogelijk minder dan gewend zijn.
Hetzelfde geldt overigens ook voor de (ongewassen) spinazie (110052/115988).


4-6 - Situatie witte asperges:
Asperges lopen momenteel snel af. Het natte weer heeft ondergronds meer schade aangericht dan verwacht. Hierdoor zijn de volumes sterk afgenomen en is het aanbod erg beperkt. De kans is groot dat we niet aan alle vraag kunnen voldoen en we zullen de aantallen die beschikbaar komen eerlijk moeten verdelen.