Blogs Wildseizoen: 5 topproducten

Wildseizoen: 5 topproducten

Dit weekend is officieel het culinaire wildseizoen van start gegaan. Ondanks dat wild in Nederland het hele jaar door verkrijgbaar is, kiezen veel horecagelegenheden ervoor om van oktober tot en met tweede Kerstdag wild te serveren. We hebben we vijf producten uitgezocht die op geen een wild menu mogen ontbreken.

Cranberries

De cranberry wordt ook wel grote veenbes genoemd en is populair in Noord-Amerika. Dat is niet gek, want daar komt de cranberry ook oorspronkelijk vandaan. De bes houdt van een zure grond, vandaar dat in Nederland alleen op de Waddeneilanden enkele velden met deze bes te vinden zijn. De cranberry is ook in Nederland de laatste jaren populairder geworden, vanwege het effect op de gezondheid. Je kunt de cranberry prima gebruiken bij wildgerechten vanwege zijn zure smaak.

Vossebessen

De vossebes is minder bekend dan de cranberry, maar ook deze vrucht groeit graag op zure grond. In Nederland zijn ze in het wild te vinden op de Veluwe. Omdat de plant goed tegen de kou beschermd is, zijn vossebessen vrijwel overal op het noordelijk halfrond te vinden. De bessen doen het goed verwerkt in ijs, jam en compote. De compote past perfect bij wildgerechten!

Paddenstoelen

Paddenstoelen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. De bekendste is een champignon, terwijl er ontelbare minder bekende soorten zijn. Paddenstoelen groeien ook in het wild, maar het is niet slim om ze zelf te gaan plukken. Sommige soorten zijn namelijk giftig: iets dat je je gasten niet wil serveren.

Sterappel

De Sterreinette is een oud appelras. De appel smaakt licht zoet-zuur met een vleugje anijs. De sterappel werd vroeger vooral in Oost-Brabant en Limburg geteeld, maar ook in de Betuwe, Utrecht en de IJsselstreek. De sterappel is knalrood, met wit-roze vruchtvlees en een sterrenvorm bij het klokhuis. De sterappel kan net als de Gieser Wildeman prima heel gestoofd worden.

Gieser Wildeman

We sluiten deze top vijf af met de Gieser Wildeman. De peer, die natuurlijk bekend staat als lekkerste stoofpeer, is in het wildseizoen volop te verkrijgen. De Gieser Wildeman is prima te gebruiken als bijgerecht, maar ook lekker in een dessert. Er kan zelfs ijs van gemaakt worden! Omdat Gieser Wildeman peren klein zijn, kun je deze ook prima heel (met de steel er nog aan) koken en serveren.

Andere interessante blogs