Blogs Zeegroenten zijn hip!

Zeegroenten zijn hip!

Zeegroenten zijn erg hip! Het zijn de enige groenten die nog in de natuur groeien en in het wild geplukt worden. Veel van onze zeegroenten komen van Hollandse bodem en daarom hebben we een bezoek gebracht aan onze teler. Benieuwd naar dit bezoek? Bekijk dan deze video! Hieronder vertellen we u nog veel meer over onze zeegroenten.

Zeekraal

Zeekraal is een bekende zeegroente die bestaat uit knapperige, ziltige stengeltjes. Ze hebben een typisch zilte smaak. Hedendaags is zeekraal jaarrond te verkrijgen omdat het niet meer alleen van Hollandse bodem komt. Daarbij moet wel gezegd worden dat wilde zeekraal uit zee nog steeds de lekkerste zeekraal is. Deze zeekraal is namelijk voller van smaak en zacht en mals van structuur. Het wilde seizoen loopt van juni tot en met augustus.

Bereiding

Verwijder voor het bereiden de houtige onderste delen van de zeekraal. Vervolgens kunt u zeekraal kort blancheren, roerbakken of rauw in salades verwerken.

Bewaren

Gekoeld en droog bewaren tussen 2 en 7 graden Celsius.

 

Lamsoren

Lamsoor is eigenlijk niet de echte naam van deze zeegroente, dat is namelijk zeeaster. Lamsoren zijn langwerpige en milde ziltige blaadjes. Bij hoogtij wordt deze groente overspoeld met zeewater. Lamsoren komen voornamelijk van Hollandse en Franse bodem en zijn leverbaar van april tot en met eind oktober.

Smaak

Lamsoren hebben een zachte zilte smaak die rauw iets weg heeft van worteltjes. Geblancheerd of geroerbakt lijken lamsoren op spinazie, maar wel met een echte zeesmaak.

Bewaren

Gekoeld bewaren tussen 2 en 7 graden Celsius.


Zeebanaantjes

Zeebanaantjes zijn een heerlijk sappige, exotische zeegroente. Ze komen uit Australië en zijn mooi groen van kleur met soms een prachtige vuurrode glans. Ze hebben een kruidige en ziltige smaak en zijn echte zoutbommetjes.

Bereiding

U kunt het beste de blaadjes van de hardere stengels verwijderen. Dan kunt u ze rauw eten, verwerken in een salade of amuse of roerbakken.

Bewaren

Gekoeld bewaren tussen 2 en 7 graden Celsius.

Zeevenkel

Zeevenkel staat in Nederland op de rode lijst en wordt hier dus niet geteeld. Onze zeevenkel groeit daarom in het Middellandse Zeegebied. Combineert vooral goed met schelpdieren en gekookte vis.

Bewaren

Gekoeld en niet te droog bewaren tussen 2 en 7 graden Celsius.

 

Schorrekruid

Schorrekruid heeft qua uiterlijk wel iets weg van rozemarijn en staat bekend om zijn zachte, malse blaadjes en de mineraalachtige smaak. Deze zeegroente komt van Franse en Australische bodem en is te verkrijgen van juni tot en met december.

Bereiding

U kunt schorrekruid kort roerbakken of blancheren, maar ook rauw is deze groente eetbaar. Bijvoorbeeld als decoratief bijgerecht.

Bewaren

Gekoeld en droog bewaren tussen 2 en 7 graden Celsius.

 

Zoutmelde

Zoutmelde lijkt in eerste instantie best veel op postelein. De blaadjes zijn grijs gekleurd en alleen de jonge, malse stengeltjes worden geoogst.

Bereiding

De blaadjes kleuren na blancheren of roerbakken donkergroen. Het wordt vaak gebruikt als toevoeging in salades. Na roerbakken combineert het ook goed als garnering met vis. Daarnaast zijn ze ook nog eens heel erg decoratief.

Bewaren

Gekoeld en droog bewaren tussen 2 en 7 graden Celsius.


Zeekool

Zeekool valt wel een beetje onder de categorie ‘vergeten groenten’. De smaak heeft iets weg van asperges alleen dan iets kruidiger en voller van smaak. De zeekool komt voornamelijk uit Zeeland.

Bereiding

U kunt zeekool kort koen, maar ook rauw eten.

Bewaren

Gekoeld en donker bewaren tussen 2 en 7 graden Celsius.

 

Monniksbaard

Monniksbaard is een stengelvormige groente die groeit aan de mediterrane kust. Het komt voornamelijk uit Spanje, Israël en Italië en is verkrijgbaar van februari tot en met maart. De smaak van Monniksbaard is mineraalrijk.

Bereiding

U kunt deze zeegroente rauw eten, maar ook blancheren of kort roerbakken.

Bewaren

Gekoeld bewaren tussen 2 en 7 graden Celsius.


Seizoenskalender

Bekijk in een oogopslag wanneer welke zeegroenten beschikbaar zijn en waar ze vandaan komen via onze zeegroenten seizoenskalender.

Bekijk ons assortiment zeegroenten


Andere interessante blogs