Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat bij Van Gelder hoog in het vaandel. Daarom nemen verschillende maatregelen om onze ecologische voetafdruk te beperken. En dat zie je terug in onze gehele bedrijfsvoering.

Producten uit de seizoenen

Kies je in de herfst voor groenten die het goed doen in de koude grond, dan weet je dat deze groenten uit de Hollandse bodem komen, en niet uit een verwarmde kas, of per vliegtuig uit een warm land. Dat bespaart kosten. Seizoensgroenten zijn daardoor vaak goedkoper. Behalve geld, kost het gebruik van verwarmde kassen veel energie en komt er bij het invliegen van groenten en fruit veel CO2 vrij. De groenten uit eigen land zijn dus ook nog eens veel beter voor het milieu.

Zo komt er ieder jaargetijde een ander deel van de plant tot ontwikkeling. En daar proberen wij op in te spelen door seizoensgroenten te promoten. Zaken doen met Van Gelder betekent dat je weet waar je AGF vandaan komt en het verkleinen van je ‘ecologische voetafdruk’ op deze planeet.

Gecertificeerde leveranciers

Bijna al onze inkopen doen wij bij duurzame leveranciers die zelf ook invulling geven aan een MVO-beleid. Onze leveranciers zijn GlobalGAP en ISO-gecertificeerd. Daarnaast zijn onze leveranciers ook onze partners en ondersteunen wij hen waar mogelijk op het gebied van MVO.

Eén van de vijf duurzaamste bedrijfspanden van Nederland

Ons (nieuwe) hypermoderne bedrijfspand voldoet aan de hoogste BREEAM eisen en is dan ook BREEAM Outstanding gecertificeerd. Dit is een methodiek om de duurzaamheidsprestatie van vastgoed te beoordelen. Zo gebruiken we bijvoorbeeld de restwarmte die vrijkomt bij het koelen van productieruimtes voor het verwarmen van de overige ruimtes en ligt het dak vol met zonnepanelen. Onder andere door deze innovaties hebben we geen gasaansluiting nodig en reduceren we de CO2-uitstoot. Daarnaast speelt afvalrecycling een grote rol en wordt het groenteafval uit productieruimtes gepureerd en gebruikt als basis voor bio brandstof. Ook waswater wordt gezuiverd en hergebruikt en ook het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor het doortrekken van de toiletten. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat ons bedrijfspand tot de top 5 duurzaamste gebouwen van Nederland behoort.

Samenwerking voedselbanken

Verse producten hebben nou eenmaal te maken met een (beperkte) houdbaarheid, maar weggooien is natuurlijk zonde! Daarom werken we samen met een aantal voedselbanken bij ons uit de omgeving. Iedere maandag en vrijdag mogen zij de producten met een krappe THT ophalen om te verdelen onder de mensen die dit goed kunnen gebruiken.

Verticale teelt

Wij werken samen met PlantLab op het gebied van verticale teelt. Dit is een nieuwe methode waarmee gewassen in meerdere lagen boven elkaar geteeld worden in een volledig gesloten teeltomgeving. Met deze samenwerking zetten we gezamenlijk in op het zo duurzaam mogelijk telen én in de markt zetten van verse groenten met méér smaak, rijk aan voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen en met een constant en zeer hoog niveau van voedselveiligheid. Deze verse producten worden ongeacht het seizoen of klimaat dicht bij de afnemer geproduceerd. Hiermee verminderen we de uitstoot van CO2 in transport en afval in de productieketen. Ook is het product vrij van pesticiden en reduceren we het watergebruik in de productie tot wel 95%.

Onderwijsprogramma's

Jaarlijks ontvangen we verschillende klassen van basis- en middelbare scholen uit de omgeving om ze mee te nemen in de rijke wereld van groente en fruit. Bewustwording van gezonde voeding en kennismaken met onbekende/vergeten groente en fruit spelen tijdens deze bezoeken een belangrijke rol. Voor ons Experience Center zijn wel zelfs bezig met het ontwikkelen van speciale onderwijsprogramma’s voor scholen/scholieren.