Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat bij Van Gelder hoog in het vaandel. Daarom nemen verschillende maatregelen om onze ecologische voetafdruk te beperken. En dat zie je terug in onze gehele bedrijfsvoering.

Producten uit de seizoenen

Kies je in de herfst voor groenten die het goed doen in de koude grond, dan weet je dat deze groenten uit de Hollandse bodem komen, en niet uit een verwarmde kas, of per vliegtuig uit een warm land. Dat bespaart kosten. Seizoensgroenten zijn daardoor vaak goedkoper. Behalve geld, kost het gebruik van verwarmde kassen veel energie en komt er bij het invliegen van groenten en fruit veel CO2 vrij. De groenten uit eigen land zijn dus ook nog eens veel beter voor het milieu.

Zo komt er ieder jaargetijde een ander deel van de plant tot ontwikkeling. En daar proberen wij op in te spelen door seizoensgroenten te promoten. Zaken doen met Van Gelder betekent dat je weet waar je AGF vandaan komt en het verkleinen van je ‘ecologische voetafdruk’ op deze planeet.

Gecertificeerde leveranciers

90% van onze inkopen doen we bij duurzame leveranciers die zelf ook invulling geven aan een MVO-beleid. Onze leveranciers zijn allemaal ISO-, eco- EURO, GlobalGAP gecertificeerd. Daarnaast zijn onze leveranciers ook onze partners en ondersteunen wij hen waar mogelijk op het gebied van MVO.

Eén van de vijf duurzaamste bedrijfspanden van Nederland

Ons (nieuwe) hypermoderne bedrijfspand voldoet aan de hoogste BREEAM eisen en is dan ook BREEAM Outstanding gecertificeerd. Dit is een methodiek om de duurzaamheidsprestatie van vastgoed te beoordelen. Zo gebruiken we bijvoorbeeld de restwarmte die vrijkomt bij het koelen van productieruimtes voor het verwarmen van de overige ruimtes en ligt het dak vol met zonnepanelen. Onder andere door deze innovaties hebben we geen gasaansluiting nodig en reduceren we de CO2-uitstoot. Daarnaast speelt afvalrecycling een grote rol en wordt het groenteafval uit productieruimtes gepureerd en gebruikt als basis voor bio brandstof. Ook waswater wordt gezuiverd en hergebruikt en ook het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor het doortrekken van de toiletten. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat ons bedrijfspand tot de top 5 duurzaamste gebouwen van Nederland behoort en genomineerd is voor de 6 beste BREEAM projecten wereldwijd.

Kwaliteit & voedselveiligheid

Van Gelder heeft het certificaat behaald van de laatste versie van IFS: versie 7. De IFS norm is een voedselveiligheidstandaard met als doel het waarborgen van de kwaliteit en veiligheid van de voedselketen. Van Gelder is bio gecertificeerd door stichting Skal. Het certificaat waarborgt dat het bedrijf is ingericht om biologische producten te verwerken, verpakken, importeren, verhandelen en op te slaan.

Voedselverspilling tegengaan & afvalstromen

Verse producten hebben nou eenmaal te maken met een (beperkte) houdbaarheid, maar weggooien is natuurlijk zonde! Daarom werken we samen met een aantal voedselbanken bij ons uit de omgeving. Iedere maandag en vrijdag mogen zij de producten met een krappe THT ophalen om te verdelen onder de mensen die dit goed kunnen gebruiken. Daarnaast werken we samen met Too Good To Go. Klasse 2 groente & fruit vormen het vertrekpunt als halffabricaat voor het ontwikkelproces van nieuwe producten. Zo wordt onze tomatensalsa geproduceerd op basis van tomaten die (enkel) door hun uiterlijk ongeschikt zijn voor verkoop; Overrijpe en gedeukte avocado's krijgen een tweede kans in guacamole, die door pascalisatie niet verkleurd en langer houdbaar is. Biomassa kan door verbranding en vergisting worden omgezet in biobrandstof voor onze tuinders in de regio Rotterdam. Dit vindt plaats middels een groot afvalverwerking systeem onder de grond van ons pand.

Verticale teelt

Wij werken samen met PlantLab op het gebied van verticale teelt. Dit is een nieuwe methode waarmee gewassen in meerdere lagen boven elkaar geteeld worden in een volledig gesloten teeltomgeving. Met deze samenwerking zetten we gezamenlijk in op het zo duurzaam mogelijk telen én in de markt zetten van verse groenten met méér smaak, rijk aan voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen en met een constant en zeer hoog niveau van voedselveiligheid. Deze verse producten worden ongeacht het seizoen of klimaat dicht bij de afnemer geproduceerd. Hiermee verminderen we de uitstoot van CO2 in transport en afval in de productieketen. Ook is het product vrij van pesticiden en reduceren we het watergebruik in de productie tot wel 95%.

Maatschappelijk betrokken

Jaarlijks ontvangen we ruim 750 kinderen van basis- en middelbare scholen over de vloer om ze mee te nemen in de rijke wereld van groente en fruit. Bewustwording van gezonde voeding en kennismaken met onbekende/vergeten groente en fruit spelen tijdens deze bezoeken een belangrijke rol. We geven rondleidingen en smaaklessen op onze locatie, sponsoren gezonde schoonontbijten en sportdagen en zijn bezig met het creëren van een lesplan.Dit doen we onder andere in samenwerking met GrowWizzKid, JOGG, JINC en Gemeente rotterdam. 

Daarnaast werken we met organisaties als Stap voor Stap en de BAR gemeente voor jobcoaching van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt en het werven van kandidaten met diverse achtergrond qua type uitkering. 

Verpakkingen

Verpakkingen die beter zijn voor het milieu, zijn niet altijd goed voor het product. Verpakkingen staan ook voor voedselveiligheid, kwaliteit van producten en een langere houdbaarheid. Dit vraagt om zorgvuldig afgewogen keuzes. We zijn constant bezig met het verduurzamen van onze verpakkingen volgens 5 pijlers: reduce, re-use, recycle, renew, rethink.

Plantaardig

De impact van vegetarisch eten op de planeet is 69% lager dan vlees en vis. Van Gelder inspireert hierin graag door goede alternatieven op de markt te zetten. Het aantal flexitariërs, vegetariërs en veganisten neemt toe, wat betekent dat de foodservice steeds meer moet voldoen aan deze behoeften. Daarom hebben we in 2022 een compleet plantaardig assortiment opgezet, welke continu verbeterd en uitgebreid wordt. Op basis van verschillende groente- en fruitsoorten zoals jackfruit, favabonen en paddenstoelen produceren we zowel basisproducten als kant-en-klare maaltijden en componenten. Wel vinden we het belangrijk dat deze alternatieven ook echt gezond zijn, zo min mogelijk bewerkt én natuurlijk smaakvol zijn.