Umami met groenten!

Umami is één van de vijf basissmaken (naast zoet, zuur, zout en bitter). Maar het is ook de meest onbekende. Umami voegt een diepgaande, hartige dimensie toe aan gerechten. In deze blog beantwoorden wij veel gestelde vragen omtrent deze smaakervaring.

Wat is Umami?

Umami is ontdekt in 1908 door Kikunae Ikeda, een chemicus uit Japan. Hij onderzocht waarom sommige voedingsmiddelen een specifieke smaak hebben die niet gemakkelijk in te delen is onder de traditionele basissmaken. Het woord "umami" is afgeleid van het Japanse woord "umai", wat "heerlijk" betekent. Het wordt beschouwd als de vijfde basissmaak naast zoet, zuur, zout en bitter. Umami wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van glutamaat, een aminozuur dat van nature voorkomt in bepaalde voedingsmiddelen. Ingrediënten zoals sojasaus, miso, zeewier en shiitake paddenstoelen zijn rijk aan umami en worden veel gebruikt vanwege hun smaakversterkende eigenschappen. Echte smaakmakers voor je gerecht dus!


Hoe smaakt Umami?

De smaak van umami wordt vaak omschreven als hartig en ervaren als warm, vullend en bevredigend. Het voegt een essentieel element toe aan de smaakbalans van gerechten, en in combinatie met andere basis smaken, draagt het bij aan complexe, heerlijke gerechten. Denk aan de rijke smaak van bouillon, gerijpte kaas of gefermenteerde sojasaus. Umami stimuleert de smaakpapillen op een unieke manier. Het biedt een volheid en rondheid aan gerechten, en zijn diepte versterkt de algehele ervaring.


Welke producten bevatten Umami?

Umami komt veel voor in dierlijke producten. Bijvoorbeeld in diverse vis, schaal- en schelpdieren, gedroogd of gerookt varkensvlees en gevogelte (eend of kip). Ook komt het voor in gerijpte kazen zoals Parmezaanse kaas. Ondanks dat het veelvuldig voorkomt in dierlijke producten, kunnen ook plantaardige producten rijk aan umami zijn. Soms vinden mensen de vega(n) variant van een gerecht minder lekker. Dat is niet nodig! Door plantaardige bronnen van umami aan je gerechten toe te voegen, kan jij ieder gerecht heerlijk laten smaken. Hieronder hebben wij in een overzicht weergegeven welke groenten echte umami smaakmakers zijn.

Alle afbeeldingen van gerechten op deze pagina zijn vegetarisch (geen vlees) of zelfs volledig veganistisch (geen dierlijke producten). Ook geïnteresseerd? Ontdek ons volledige assortiment plantaardig, of bekijk de plantaardig inspiratiepagina.