Author: Stefan Nov 14, 2023

Heerlijke gerechten met handperen

Handeren bieden een natuurlijke zoetheid, sappige textuur en een veelzijdige smaak. Van desserts tot hartige hoofdgerechten, peren voegen een unieke dimensie toe aan talloze gerechten en bieden heerlijke mogelijkheden om te experimenten in de keuken. In deze blog duiken we dieper in op handperen, en bieden unieke gerecht mogelijkheden, om je zo te inspireren om peren op een andere manier te gebruiken.

"Ieder keertje een ander peertje"

Lekker én gezond

Peren zijn niet alleen verrukkelijk, maar ook buitengewoon goed voor je gezondheid. Ze zijn een uitstekende bron van voedingsvezels, vitamine C en kalium. Deze combinatie ondersteunt een gezonde spijsvertering, versterkt het immuunsysteem en reguleert de bloeddruk. Bovendien zijn peren van nature laag in calorieën, waardoor ze een voedzame keuze zijn voor een gebalanceerd dieet.

Verschillende perensoorten

Er bestaan twee soorten peren: handperen en stoofperen. Een stoofpeer is kleiner en harder dan een gewone handpeer en moet daarom gekookt worden voordat het gegeten kan worden. Een handpeer kan direct uit de hand gegeten worden, maar kan natuurlijk ook in gerechten verwerkt worden. Dat maakt ze super makkelijk én super veelzijdig! In deze blog richten we ons op handperen.

In Nederland zijn er eigenlijk maar twee handpeer soorten echt bekend. Maar er wordt ook een nieuwe Nederlandse perensoort geteeld, die naar onze mening wel wat meer aandacht verdient.


Conference peer

De Conference peer is een bekende variëteit handpeer. Het is een grote, langwerpige perensoort en is lekker sappig fruit.

Smaak:

Wat de Conference peer zo geliefd maakt, is zijn smaakprofiel. Deze peer staat bekend om zijn sappigheid en zoetheid. Het vruchtvlees van een rijpe conference peer is zacht en boterachtig.

Seizoen:

Je kunt altijd genieten van Conference handperen, aangezien ze jaarrond beschikbaar zijn.


Doyenne de Comice

De Doyenné du Comice is een grote handpeer afkomstig uit Frankrijk, maar ook gewoon verkrijgbaar van Hollandse bodem. Het heeft een korte bolvormig uiterlijk. Hij heeft van nature een groene kleur met roodbruine tinten, roestkleurige vlekken en stippen.

Smaak:

Het is een sappige peer met crème wit, zacht vruchtvlees en een vol aroma. De smaak van de Doyenne du Comice is lekker friszoet en romig. 

Seizoen:

Doyenne du Comice handperen zijn beschikbaar van september tot en met maart.


Migo®

Migo® is een nieuwe handpeer van Hollandse bodem. Het is een kruising tussen de Conference en Doyenne d'Hiver. Deze kwaliteit handpeer onderscheidt zich doordat het direct eetrijp is. En dat blijven ze heel lang. Migo peren hebben namelijk een goede bewaarbaarheid en uitstalleven (De tijd dat een bepaalde vrucht in de winkel mooi en lekker blijft). Daarnaast knoeit de Migo® minder, waardoor de peer eigenlijk net zo makkelijk eet als een appel. Hierdoor is de migo peer niet alleen uitstekend geschikt in gerechten, maar ook bijvoorbeeld voor in de kantine.

Smaak:

Migo® peren zijn zoet, fris en sappig, en hebben een mooie, evenwichtige smaak. Het is bijtrijp en blijft dat ook heel lang.

Bereiden:

De Migo® peer is ontzettend veelzijdig. Of je nu kiest voor een verse peer rechtstreeks uit de hand, of de peer toch liever verwerkt in een salade of dessert, er zijn tal van verrassende en heerlijke gerechten. Voor een eenvoudige maar super lekkere optie kun je de peer in dunne plakjes snijden en combineren met zachte kaas en noten voor een smaakvolle borrel.

Hieronder hebben wij een aantal leuke en creatieve gerechten ter inspiratie om Migo® peren gebruiken!

Peer en Geitenkaas Salade

Een klassieker met een twist! Meng plakjes handpeer met verse bladsla, walnoten en stukjes geitenkaas. Besprenkel met een honing-mosterd dressing voor een perfecte balans tussen zoet en hartig. Deze salade is een smaakexplosie voor je smaakpapillen.

Peer Yoghurt

Meng quinoa, havermout, zonnebloempitten, pompoenpitten en een vleugje kaneel. Mix het geheel samen met ahornsiroop, zonnebloemolie en vanille en bak het in de oven. Schep Voeg hieraan yoghurt, verse stukjes appel en peer toe voor een heerlijk ontbijt.

Peren sandwich

Volkorenbrood met cranberry compote, brie, parmaham, rucola en natuurlijk plakjes Migo peer.

Peer en Gorgonzola Pizza

Combineer het zoute en romige van gorgonzola met de zoete crunch van handperen op een knapperig pizzabroodje. Voeg wat verse tijm toe voor een extra smaakdimensie. Dit is een heerlijk hapje voor een gezellige avond met vrienden.

Peren Smoothies

Start je dag met een gezonde en verfrissende smoothie. Bijvoorbeeld met een appel en peer smoothie voor een heerlijk friszoete, gezonde boost.

Peren bij Van Gelder

Van Gelder heeft veel verschillende peren. We hebben niet alleen bekende handpeer soorten zoals Conference en Doyenne du Comice, maar ook bijzondere soorten! Daarom bieden wij ook verwerkte varianten. Zo zijn op onze webshop hele peren te koop, maar ook geschilde peren, gekookte (stoof)peren, in blokjes gehakte peren en perenpartjes verkrijgbaar.