Gubbels’ witte goud: De groeiende aspergegekte

Het is sinds jaar en dag de parel van de groenteboer: de asperge. In het seizoen is het witte goud niet weg te denken uit de groenteschappen of van de menukaart van restaurants. Onze teler heeft al vijf generaties ervaring in het telen van deze kostbare en geliefde groente. Wij gingen op bezoek bij Walter Gubbels in het bosachtige, Brabantse Helvoirt.

Ton en Walter Gubbels verbouwen in Helvoirt 40 hectare asperges, waarvan circa 34 hectare witte asperges. En daar blijft het niet bij. De broers blijven bezig met de toekomst. “Ieder jaar wordt het meer, ieder jaar wordt het gekker. We moeten bedenken wat de vervolgstappen zijn om de vraag aan te kunnen”, vertelt Walter. Het is een van de redenen om sinds enkele jaren kasasperges te verbouwen die eerder beschikbaar komen dan de koude grond asperges. “Sinds drie jaar doen we kasasperges. Er is steeds eerder vraag naar asperges. Vooral als Pasen vroeg valt bijvoorbeeld.”

Walter is er trots op een van de populairste groenten van Nederland te verbouwen. “Onze ouders teelden ook andere groenten en hielden vee. De focus lag al op asperges, maar Ton en ik hebben uiteindelijk de knoop doorgehakt om alleen nog maar asperges te doen. We gaan nu al een jaar of vijftien vol voor de asperges en doen er alles aan om de beste kwaliteit te bieden.” Gubbels beperkt zich tot asperges maar doet wel alles wat met asperges te maken heeft. Geschild, ongeschild, stukken en schillen voor in de soep, groene asperges, violet asperges, noem het maar op.

Al meer dan 110 jaar worden er in Helvoirt asperges geteeld door de familie Gubbels. Ook vandaag de dag is het nog zichtbaar een traditioneel familiebedrijf, net als Van Gelder. Walters moeder staat in de knusse winkel asperges aan bewoners uit de regio te verkopen. Ze groet vrolijk als we binnenkomen. Helaas is vader Gubbels overleden. “Hij had dit prachtig gevonden en zou nog steeds in het veld hebben gestaan, dat weet ik wel zeker”, vertelt Walter als we eenmaal in de kantine zijn. “Onze vader was ook echt dol op asperges. In het seizoen at hij ze echt iedere dag. Ik hou er ook echt van, maar beperk het tot een keer per week”, glimlacht de Brabander. “Je moet het ook niet te veel eten, he? Het moet wel lekker blijven.”

Het gaat Walter om de kwaliteit en niet de kwantiteit. “Wij zijn niet de goedkoopste, dat weten we. Maar we willen wel bij de beste aspergetelers van Nederland horen. Ons grootste voordeel? Wij zitten op een van de beste gronden voor asperges in Nederland. Lichte zandgrond is heel belangrijk voor de kwaliteit.” Niet alleen is de omgeving rond de Loonse en Drunense Duinen heel mooi, de zandgrond is ook echt ideaal voor asperges. Een ander punt is het regelmatig steken van de asperges. “Als je niet regelmatig steekt kan een asperge zo een violet asperge of klasse 2 asperge worden, door een knik bijvoorbeeld. Veel telers steken om de twee dagen vanwege arbeidskosten, maar dat vind ik zonde van de kwaliteit dus wij doen dat dagelijks. Violet of klasse 2 asperges kosten immers evenveel, maar leveren veel minder voor ons op dan klasse 1 AA-asperges.” Tot slot is het aspergeras dat gebruikt wordt van belang voor de kwaliteit. Zo zijn de asperges van Gubbels echte prijswinners van het ras Backlim. “Een van de bekende rassen, die vooral op gebied van smaak erg sterk is.” Alles in het teken van smaak en kwaliteit.