Not a business customer? Consumers also have access to our large assortment on versbestellen.nl. View assortment
Blogs Verkoop ananassen voor fijne leefomstandigheden in Costa Rica

Author: Brigit Jan 11, 2021

Verkoop ananassen voor fijne leefomstandigheden in Costa Rica

Het hele jaar door een compleet assortiment groente en fruit aanbieden, dat is best een uitdaging. Daar moet je wel geregeld voor shoppen in verre landen. Van Gelder boert dan ook over de hele wereld om een compleet en vers assortiment groente en fruit aan te bieden. Aangezien niet elk land, waar Van Gelder uit importeert, net zo welvarend is als Nederland is het belangrijk dat wij als Van Gelder onze partners helpen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor Van Gelder geen streven maar een vanzelfsprekendheid.

Onze ananassen worden geïmporteerd uit het Latijns Amerikaanse land Costa Rica. Costa Rica beschikt over het perfecte klimaat voor de groei van ananassen door het constant warme weer. Onze ananasteler helpt ons aan heerlijke ananassen met mooi geel vruchtvlees en een lekker zoete smaak. Wij helpen op onze beurt de ananasteler en haar medewerkers door middel van financiële steun. Per doos ananassen wordt er namelijk een bedrag gereserveerd voor in een spaarpot. Deze kleine bijdrage, uitgroeiend tot een goed gevulde spaarpot, heeft een grote impact.

Zo kan onze teler dankzij deze bijdrage het personeel eerlijke salarissen bieden. De werknemers krijgen loon naar werken waarmee ze goed rond kunnen komen. Iets wat in landen als Costa Rica, nog niet gebruikelijk is. Daarnaast wordt de spaarpot gebruikt voor het financieren van de plaatselijke educatie van de kinderen. De medewerkers van deze boerderijen wonen bij elkaar in dorpen, waar centraal de educatie en opvang van de kinderen georganiseerd wordt. Er is geen oppas nodig zodat iedereen zonder zorgen aan het werk kan. De kinderen worden in de tussentijd goed opgeleid en leren onder andere Engels zodat ze betere kansen hebben. Tevens zorgt de ananasteler met onze financiële steun voor huisvesting en scholing met onder andere Engels les voor haar medewerkers en hun familie.

Bovendien heeft onze ananasteler een eigen stichting opgezet met de naam Fruktus met als voornaamste doel: het ontwikkelen van duurzame gemeenschappen. Gezamenlijk met deze stichting kiest Van Gelder elk jaar verschillende projecten die gefinancierd zullen worden. Zo was afgelopen jaar de huisvesting van Yuliana Miranda, medewerker van een van de ananas boerderijen en alleenstaande moeder van twee zonen van tien en veertien jaar oud, aan de beurt. Yuliana en haar kinderen woonde in een huis met hele slechte leef condities.

Op 14 juli 2020 kon er dankzij onze steun een gloednieuw huis voor haar gebouwd worden waar zij en haar zonen van kunnen genieten en zich veilig kunnen voelen. Eind oktober konden zij en haar zonen hier intrekken.

In de Westerse wereld is het onvoorstelbaar om te wonen in het huis waar Yuliana en haar zonen in woonde. Wij zijn gewend aan de vanzelfsprekendheid om te wonen in een ‘normaal’ huis. Daarom is het haast niet voor te stellen hoeveel impact een goede huisvesting heeft op mensen zoals Yuliana en haar kinderen. Yuliana vertelt: “Mijn leven en dat van mijn kinderen is compleet veranderd. We zijn super gelukkig in ons nieuwe huis en het is heerlijk om thuis te komen, waar dat voorheen niet per se het geval was.”

Dit huisvesting project is een typisch voorbeeld van hoe maatschappelijk verantwoord ondernemen van super grote impact kan zijn. Voor Yuliana en haar zoons gaat er een hele nieuwe wereld open waarin ze voorzien zijn van een van de grootste basis behoeftes van een mens, namelijk een veilige en fijne huisvesting. “Wij als Van Gelder zijn er trots op dat we een positief sociale impact kunnen bijdragen aan gemeenschappen in landen zoals Costa Rica”, aldus inkoopdirecteur Jan van Gelder. Met het kopen van een doos ananassen help je dus echt werknemers en kinderen in Costa Rica.