Blogs Verticale teelt… Wat is dat nou eigenlijk?!

Verticale teelt… Wat is dat nou eigenlijk?!

Begin dit jaar is Van Gelder met PlantLab een samenwerking verticale teelt aangegaan. Maar wat is verticale teelt nou eigenlijk? Wat zijn de voor- en nadelen? En waarom zijn we deze samenwerking gestart? Allemaal logische vragen die we in een serie van drie blogs beantwoorden, waarbij we aftrappen met het beantwoorden van de volgende vragen: Wat is verticale teelt? En wat zijn de product- en duurzaamheidsvoordelen?

Wat is verticale teelt?

Verticale teelt is een nieuwe methode waarmee gewassen in meerdere lagen boven elkaar geteeld worden in een volledig gesloten teeltomgeving zonder natuurlijk zonlicht. In deze compleet gesloten teeltomgeving is het mogelijk om alle natuurlijke groeiomstandigheden (bijvoorbeeld licht, temperatuur, luchtstroom, vochtigheid, CO2, water en voedingsstoffen) te controleren en optimaliseren. De planten zelf worden dus niet gemodificeerd, alleen de natuurlijke omstandigheden: de planten krijgen de natuurlijke elementen die bijdragen aan hun groei en ontwikkeling, en de omstandigheden die de groei en ontwikkeling remmen worden voorkomen. Op deze manier kan het potentieel van gewassen volledig worden benut op het gebied van opbrengst, smaak en voedingswaarde.

Wat zijn de productvoordelen van verticale teelt?

Het verbouwen van gewassen kan worden gecontroleerd door middel van groeirecepten. Deze recepten zijn aangepast per gewassoort en specificeren de precieze voorwaarden die vereist zijn voor elke fase van de groei van de plant. De gecontroleerde teeltomgeving maakt het mogelijk om consequent verse en veilige gewassen te verbouwen met een uniek voedings- en smaakprofiel, ongeacht het klimaat, de locatie, het seizoen of het tijdstip, evenals gewassen met een verbeterde voedingswaarde en smaak. Dit heeft de volgende voordelen:

 • Consistente kwaliteit;
 • Verbeterde smaak;
 • Hogere voedingswaarde: gezond en voedzaam eten;
 • Gepersonaliseerd: kwaliteit op aanvraag;
 • Het hele jaar door beschikbaar;
 • Voedselveiligheid.

Wat zijn de duurzaamheidsvoordelen van verticale teelt?

De technologie en kennis van plantenfysiologie maakt het mogelijk om elk gewas te laten groeien op een enorm duurzame manier. De gewasproductie is niet langer beperkt tot grote percelen van land, en het vereist ook niet veel hulpbronnen (bijvoorbeeld tot 95% minder water dan traditionele landbouwmethoden). Verder verzekert het gesloten gecontroleerde systeem voedselveiligheid. Dit heeft de volgende voordelen:

 • Tot 95% waterbesparing;
 • Hogere opbrengst en dus efficiënter gebruik van middelen;
 • Minder gebruik van landbouwgrond;
 • Geen gebruik van pesticiden.

Lokaal groeien
Verticale teelt laat ook toe dat voedsel lokaal wordt geproduceerd, dicht bij de consument, op een schaal die overeenkomt met de lokale vraag. Waarom bijvoorbeeld duizenden hectaren tomaten verbouwen in het zuiden van Spanje als ze uitsluitend geteeld worden om te vervoeren naar een ander ver land? Deze tomaten moeten vijf dagen voor consumptie worden geoogst om vervoerd te kunnen worden, terwijl vroeg oogsten de smaak en voedingswaarden vermindert.

In plaats van het verbouwen van voedsel om te transporteren over lange afstanden kan er d.m.v. verticale teelt voedsel verbouwd worden op de plek waar de consument woont. Dit vermindert de hoeveelheid tijd tussen oogst en consumptie en milieuvervuiling door voedsel gerelateerd transport. Het voorkomt ook voedselverspilling, omdat de juiste hoeveelheid kan worden geoogst om op het juiste moment aan de vraag te voldoen. Dit heeft de volgende voordelen:

 • Transportbesparing;
 • CO2 besparingen;
 • Minder verspilling;
 • Versheid;
 • Komt tegemoet aan (lokale) vraag: produceert de benodigde hoeveelheid.