Auteur: Stefan Nov 15, 2023

De tijd van... Stoofperen

Stoofperen bieden een natuurlijke zoetheid en een mooie, rode kleur. Het zijn typische seizoensproducten die een mooie dimensie toevoegen aan gerechten. In deze blog duiken we dieper in op deze perensoort om je te inspireren.

Verschillende perensoorten

Er bestaan twee bekende soorten peren: handperen en stoofperen. Een handpeer kan direct uit de hand gegeten worden. Een stoofpeer daarentegen is kleiner en harder dan een gewone handpeer. Ongekookt zijn stoofperen niet geschikt om te eten en moeten daarom eerst gekookt of gestoofd worden en krijgen zo hun rode kleur. Hoewel populaire stoofperen zoals de Gieser Wildeman en Saint Remy veel op elkaar lijken, zijn er onderling ook verschillen. Bovendien is er nog een minder bekende soort stoofpeer die we graag uitlichten.

Populaire stoofpeertjes

Gieser wildeman (stoofpeer)

De Gieser Wildeman stoofpeer is een mooie ovaalvormige perensoort afkomstig uit Nederland. Het is de bekendste stoofpeer in Nederland en staat bekend om zijn uitstekende kwaliteit.

Smaak:

De Gieser Wildeman onderscheidt zich door zijn intense, zoete smaak en zachte textuur. Het vruchtvlees is vast en fijnkorrelig. Bij stoven ontwikkelt de peer een heerlijk rijke smaak met een lichte kruidigheid.

Bereiden:

De Gieser Wildeman is een mooi stoofpeertje. Gieser Wildeman smaakt zoeter dan Saint Rémy, waardoor je minder suiker nodig hebt. De slanke peertjes kunnen in z’n geheel gestoofd worden, hebben nauwelijks suiker nodig en kleuren prachtig vuurrood tijdens het stoven.

  • Gestoofde Gieser Wildeman met Rode Wijn: Gieser Wildeman peren sudderen in rode wijn met suiker, kaneel en steranijs tot ze zacht zijn, perfect als warm dessert.
  • Gieser Wildeman Peren Crumble: Maak een heerlijke crumble met Gieser Wildeman peren, suiker, kaneel, bloem, havermout en boter.

Seizoen:

Gieser Wildeman stoofperen zijn beschikbaar van september tot en met april.

St. Remy peren (stoofpeer)

Saint Remy is een stevige, bolle stoofpeer. Het wordt veel gebruikt voor het maken van stoofpeertjes, compotes en andere gekookte gerechten.

Smaak:

De Saint Remy peer heeft een licht zoete smaak en is lichtelijk zuur. De smaak is duidelijk minder zoet dan de stoofpeer Gieser Wildeman. Het vruchtvlees is stevig, korrelig en helderwit van kleur.

Bereiden:

Deze peertjes kleuren wat minder rood tijdens het stoven, eerder roze. Ook heeft deze peer wat meer suiker nodig voor de uitgesproken smaak van stoofpeertjes. De keuze tussen de Gieser wildeman en Saint Remy hangt af van persoonlijke voorkeur en het gewenste resultaat in het gerecht.

  • Saint Rémy Peren Compote met vanille en kaneel: Gestoofd tot een compote. Perfect als topping voor desserts of als bijgerecht bij kaasplankjes.
  • Saint Rémy peren salade: In dunne plakjes gesneden met verse rucola, verkruimelde geitenkaas en geroosterde walnoten.

Seizoen:

Saint Remy zijn van september tot en met april beschikbaar.

Bijzonder stoofpeertje

Karmozijn peer (stoofpeer)

De karmozijn peer is een kruising tussen conference, het bloed peertje, en de kreeft peer. Deze dikbuikige stoofpeer is erg bijzonder door de prachtige rood-roze blos in het vruchtvlees. Leuk aan deze stoofpeer is dat hij ook zo uit de hand te eten is.

Smaak:

De smaak kan je het best omschrijven als licht-zoet en een beetje zuur.

Bereiden:

Deze fijne stoofperen stoof je al in 10 tot 15 minuten en laat je verrassen door de prachtige, zachtroze kleur die ontstaat. Je kunt de peer ook rauw eten. De gekleurde partjes staan bijvoorbeeld prachtig in een salade.

  • Gestoofd: 15 minuten koken met 20% suiker.
  • Perenmoes: 25 minuten koken met 20% suiker.
  • Garnering: Ronde plakken in schijven met citroensap besprenkelen.

Seizoen:

Karmozijn stoofperen zijn beschikbaar van september tot en met december.

Peren bij Van Gelder

Van Gelder heeft veel verschillende peren. We hebben niet alleen bekende stoofpeer soorten zoals Gieser Wildeman en Saint Remy, maar ook bijzondere soorten! Daarnaast bieden wij ook verwerkte varianten. Zo zijn op onze webshop hele stoofperen te koop, maar ook zijn geschilde stoofperen, gekookte stoofperen, en verse kant-en-klare perenpartjes verkrijgbaar.

Nog meer peren gerechten?

Naast stoofperen zijn er ook handperen. Deze peren kunnen in tegenstelling tot stoofperen gewoon rauw gegeten worden. Ze zijn direct uit het vuistje te eten, maar ze zijn ook veelzijdig te gebruiken in gerechten. En dat maakt het gelijk interessant om peren op een heel andere manier te gebruiken. Benieuwd naar nog meer creatieve gerechten met peren? Bekijk dan onze blog over handperen!