Auteur: Stefan Jul 6, 2023

Hoe begin je met plantaardig? | Best practices in foodservice

Als horecaondernemer sta je misschien voor de vraag om plantaardige gerechten op je menukaart te zetten. Maar hoe moet je eigenlijk beginnen? In deze blog bespreken we een aantal veelvoorkomende vragen om je zo meer duidelijkheid te geven over de wereld van plantaardig eten. Van het begrijpen van de groeiende vraag naar plantaardige opties tot het ontdekken van creatieve gerechten en het betrekken van je personeel. Neem de stap vooruit en leer hoe je met succes plantaardige gerechten kunt integreren in je menu.

Op de afbeelding: Gravad lax wrap met wasabi topping, Plantaardige kipfilet salade met kerriedressing

Wat zijn de voordelen van het aanbieden van plantaardige opties?

Plantaardige opties zorgt voor meer keuze voor bestaande klanten; biedt mogelijkheden om je klantenkring te vergroten door nieuwe gasten (en zelfs groepen gasten) aan te trekken; en kan je onderscheiden van je concurrenten. Steeds meer mensen zijn zich bewust van de impact van vlees- en visconsumptie op het milieu, het dierenwelzijn en hun eigen gezondheid. Daarom kiezen ze er steeds vaker voor om minder dierlijke producten te eten, zelfs als ze niet vegetarisch of veganistisch zijn. Ook deze gasten zijn een potentiële doelgroep voor jouw horecaonderneming. Waar bedrijven meestal aarzelend beginnen, volgt gaandeweg het enthousiasme. De meeste marktintroducties slaan namelijk boven verwachting aan. Om deze redenen speelt plantaardig bij steeds meer horecaondernemers een belangrijke rol.

Zal het toevoegen van plantaardige gerechten mijn winst beïnvloeden?

Het aanbieden van plantaardige gerechten kan aanvankelijk kosten met zich meebrengen, zoals het trainen van personeel en het experimenteren met nieuwe recepten. Echter, op de lange termijn kan het toevoegen van plantaardige gerechten een positieve invloed hebben op je winst. Sterker nog, het kan zelfs voordeliger zijn dan dierlijke gerechten. Plantaardige ingrediënten zijn in veel gevallen goedkoper dan dierlijke producten. Door slim en creatief te koken, kun je smakelijke en voedzame plantaardige gerechten aanbieden zonder dat het ten koste gaat van je winstmarges. 

Hoe kan ik de prijs van plantaardige gerechten bepalen?

Het is belangrijk om de waarde die je gasten hechten aan gezonde, duurzame en smakelijke plantaardige opties in overweging te nemen bij het bepalen van de prijs. Een best-practice is om de verkoopprijs van plantaardige gerechten in lijn te houden met dierlijke opties. Analyseer de kosten en stel een winstmarge vast die concurrerend blijft met andere menu-items. Zo zorg je ervoor dat de prijs aantrekkelijk is voor klanten en tegelijkertijd de winstgevendheid voor je horecazaak behoudt.

Waar moet ik beginnen?

Maak de stap naar plantaardig niet te lastig! Een goede manier om te beginnen is door bijvoorbeeld één plantaardig gerecht per categorie op je menukaart te plaatsen. Dit kan een volledig plantaardig gerecht zijn of een plantaardige variant van een populair vlees/visgerecht. Op deze manier kunnen gasten ook bij jou genieten van een lunch of een driegangenmenu met plantaardige opties. Het geleidelijk toevoegen van plantaardige gerechten biedt de mogelijkheid om te experimenteren en de reactie van klanten te peilen, terwijl je de diversiteit van je menu vergroot.

Hoeveel van mijn menu moet ik omzetten naar plantaardig?

Zorg voor voldoende variatie in je menu, zodat er voor elk wat wils is! Mensen ervaren vaak een gebrek aan keuze omtrent plantaardig eten. Het aanpassen van je menu naar meer plantaardige gerechten biedt gasten een breder scala aan keuzes. Introduceer stapsgewijs plantaardige gerechten aan je menu, zodat je de marktvraag op je eigen tempo verder kunt verkennen terwijl je tegelijkertijd je bestaande klanten blijft bedienen. Op basis van feedback en vraag van je gasten kun je vervolgens je aanbod uitbreiden. Uiteindelijk hangt het af van jouw eigen situatie en zul je geleidelijk een beter beeld krijgen hoeveel van je menu kan worden omgezet naar plantaardige opties.

Op de afbeelding: Kimchi burger op een bietenbroodje met mango-habanero salsa, Naanta pocketbread met plantaardige shortrib en pittige knoflooktopping

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn plantaardige gerechten aantrekkelijk en smaakvol zijn voor veganisten én niet-veganisten?

Plantaardige gerechten bieden mooie smaken, texturen en culinaire mogelijkheden. Door te experimenteren met verschillende combinaties en bereidingstechnieken kun je plantaardige gerechten net zo aantrekkelijk maken als traditionele gerechten. Hier zijn een aantal tips:

 • Experimenteer met kruiden, specerijen en sauzen
  Pittige pepers, aromatische verse kruiden en specerijen, en rijke sauzen helpen om de smaken te versterken en de gerechten interessanter te maken.
 • Combineer verschillende texturen
  Voeg ingrediënten toe die zorgen voor verschillende texturen in het gerecht, zoals knapperige groenten, noten, zaden of krokante tofu. Denk ook aan creatief groentegebruik zoals rijst of spaghetti van vers gesneden groenten. Dit geeft een aantrekkelijke mondgevoel en voegt diversiteit toe aan de gerechten.
 • Gebruik Umami-rijke ingrediënten voor smaakdiepte en complexiteit
  Umami is de vijfde basissmaak die bekend staat om zijn hartige en bevredigende karakter. Gebruik umami-rijke ingrediënten om de smaakdiepte van je gerechten te versterken. Bekende plantaardige umamiversterkers zijn paddenstoelen, zeewieren, sojasaus, tomaten, zoetzure groenten en gefermenteerde groenten.
 • Ontdek plantaardige alternatieven voor vertrouwde smaaksensaties
  Tegenwoordig zijn er veel plantaardige alternatieven beschikbaar die de smaak en textuur van dierlijke producten nabootsen. Denk bijvoorbeeld aan een plantaardige kipfilet. Deze innovatieve en smaakvolle plantaardige vlees en vis producten worden steeds populairder, omdat ze de smaakervaring van bekende gerechten steeds beter nabootsen.
 • Besteed aandacht de presentatie van gerechten
  Besteed aandacht aan de presentatie van je plantaardige gerechten. Maak gebruik van kleurrijke groenten, verse kruiden en garneringen om het visueel aantrekkelijk te maken. Een aantrekkelijke presentatie kan de eetlust van je gasten vergroten.

Hoe kan ik een dierlijk gerecht plantaardig maken?

Er zijn verschillende opties om vis en vlees te vervangen.

Soja gebaseerd

 • Tofu
  Tofu is gemaakt van sojamelk. Het absorbeert goed smaken en kan worden gemarineerd, gebakken, gegrild of gebruikt in roerbakgerechten. Het heeft een zachte textuur die vergelijkbaar kan zijn met kip of zacht varkensvlees, afhankelijk van de bereiding. Ontdek tofu
 • Tempeh
  Tempeh is gemaakt van gefermenteerde sojabonen en heeft een stevige textuur. Het heeft een nootachtige smaak en kan worden gemarineerd, gebakken, gestoomd of gegrild. Tempeh kan gebruikt worden in plaats van kip, spek of gehakt in gerechten. Ontdek tempeh

Niet-soja gebaseerd

 • Jackfruit
  Jonge jackfruit kan ideaal verwerkt worden in gerechten die versnipperd, gemalen of getrokken vlees vereisen. Jackfruit heeft een draderige textuur, wat het perfect maakt om te gebruiken als een alternatief voor pulled pork. Ontdek ook ons assortiment jackfruit producten met naturel en gebruiksklare opties.
 • Fava bonen
  Fava bonen hebben een romige textuur en een nootachtige smaak. Ze maken een veelzijdig ingrediënt in diverse gerechten en zijn een goede bron van eiwitten en vezels, waardoor ze een uitstekend, voedzaam alternatief zijn voor vlees. Het is ideaal te verwerken tot burger of door een salade. Ontdek ook ons assortiment fava producten met naturel en gebruiksklare opties.
 • Linzen
  Linzen zijn peulvruchten die een goede bron van eiwitten zijn. Ze hebben een stevige textuur en kunnen worden gekookt en gebruikt als vulling voor taco's, hamburgers, curry's of stoofschotels. Linzen zijn ook een veelzijdige optie als alternatief voor gehakt. Ontdek linzen
 • Paddenstoelen
  Paddenstoelen hebben een vlezige textuur en kunnen worden gebruikt als alternatief voor vlees in gerechten zoals hamburgers, roerbakgerechten of stoofschotels. Ontdek paddenstoelen

Plantaardig vlees/vis producten

Er zijn ook innovatieve plantaardige producten die de smaakervaring van vlees of vis nabootsen. Deze kunnen zowel soja gebaseerd als niet-soja gebaseerd zijn. Ons assortiment innovatieve plantaardige producten is zorgvuldig samengesteld om de smaak, textuur en de culinaire beleving van vlees- en visgerechten na te bootsen. Of je nu graag een soja-gebaseerde optie hebt of liever kiest voor een alternatief zonder soja, we hebben voor iedereen iets passends.

Op de afbeelding: Plantaardige tournedos (sukade) sandwich, Sushi (maki en nigiri) met plantaardige tonijn

Hoe integreer ik plantaardige gerechten op de menukaart?

Isoleer plantaardige opties niet in een aparte menusectie. Het is een 'best practice' om plantaardige gerechten juist samen met de dierlijke gerechten op de menukaart te presenteren. Zo krijgen plantaardige gerechten dezelfde zichtbaarheid en status als de dierlijke opties. Dit toont aan dat ze een volwaardig en aantrekkelijk onderdeel zijn van het menu, waardoor gasten meer geneigd zijn om ze uit te proberen, ongeacht hun dieetvoorkeuren. Door deze aanpak te volgen, creëer je een evenwichtige en gevarieerde menukaart die aan de behoeften en wensen van al je gasten voldoet. Wil je een stap verder gaan? Plaats dan plantaardige gerechten op een prominente locatie, zoals aanbevolen gerechten of specials.

Hoe informeer ik mijn gasten over de plantaardige opties op mijn menu?

Zorg ervoor dat je duidelijk aangeeft welke gerechten vegetarisch of veganistisch zijn, zodat gasten gemakkelijk kunnen identificeren welke opties beschikbaar zijn. Gasten kunnen mogelijk vragen of twijfels hebben. Zorg daarom ook dat je personeel goed geïnformeerd is over het nieuwe plantaardige gerecht. Train hen over de ingrediënten en smaken om de plantaardige gerechten goed te kennen en ze aan gasten aan te bevelen. Eerst moet je personeel enthousiast zijn, voordat zij je gasten enthousiast kunnen maken.

Hoe kan ik feedback verzamelen van mijn klanten over mijn plantaardige aanbod en deze gebruiken om mijn menu te verbeteren?

Het aanbieden van plantaardige gerechten is een leerproces. Je kunt feedback verzamelen via enquêtes, online recensies of rechtstreekse gesprekken met je gasten. Je kunt ook overwegen om een proefpanel of focusgroep samen te stellen met één of meerdere plantaardige eters om feedback te krijgen voordat je gerechten op het menu introduceert. Leer wat wel en niet in de smaak valt, en gebruik die informatie om je gerechten verder te verbeteren en te verfijnen.

Op de afbeelding: Baguelinobrood met plantaardige zalm en roomkaas, Thaise salade met plantaardige garnalen op bananenblad

Klaar voor de (volgende) stap in plantaardig?

De stap naar plantaardig klinkt vaak lastiger dan het daadwerkelijk is. Wij helpen je hier graag bij.

Al klant bij Van Gelder?

Bekijk ons volledige assortiment plantaardige alternatieven, zodat jij in de keuken aan de slag kan. Want misschien zal je het niet verwachten, maar de stap naar plantaardig is met de gemiddelde menukaart zo gemaakt.

Nog geen klant?

Vraag gelijk een webshop account aan, zodat wij je snel verder kunnen helpen in de transitie naar plantaardig!