Gubbels' witte goud

Het is sinds jaar en dag de parel van de groenteboer: de asperge. Onze teler heeft al vijf generaties ervaring in het telen van deze kostbare en geliefde groente. Wij gingen op bezoek bij Walter Gubbels in het bosachtige, Brabantse Helvoirt. Samen met zijn broer Ton verbouwt Walter Gubbels 40 hectare asperges, waarvan circa 34 hectare witte asperges.

Al meer dan 110 jaar worden er in Helvoirt asperges geteeld door de familie Gubbels. Ook vandaag de dag is het nog zichtbaar een traditioneel familiebedrijf, net als Van Gelder. Walters moeder staat in de knusse winkel asperges aan bewoners uit de regio te verkopen. Ze groet vrolijk als we binnenkomen. Helaas is vader Gubbels overleden. “Hij had dit prachtig gevonden en zou nog steeds in het veld hebben gestaan, dat weet ik wel zeker”, aldus Gubbels.

Niet alleen is de omgeving rond de Loonse en Drunense Duinen heel mooi, de zandgrond is ook echt ideaal voor asperges. “Wij zitten op een van de beste gronden voor asperges in Nederland. Lichte zandgrond is heel belangrijk voor de kwaliteit”, vertelt Gubbels. Daarnaast gebruikt de Brabantse teler echte prijswinners van het aspergeras Backlim om mee te telen. “Een van de bekende rassen, die vooral op gebied van smaak erg sterk is.” Alles in het teken van smaak en kwaliteit.

Video