Blogs Boeren over de wereld: Het verhaal achter onze meloenen

Boeren over de wereld: Het verhaal achter onze meloenen

Jaarrond de lekkerste groente en fruit aanbieden is een uitdaging voor iedere AGF-handel. Om het hele jaar door verse groente en fruit te leveren moet je wel geregeld inkopen uit verre landen. Van Gelder boert dan ook over de hele wereld.

Als de temperatuur te hoog is in Spanje, komt de citrus uit Zuid-Afrika. Als de meloenen in de kassen niet groeien, komen ze van onze teler in Brazilië. Ananassen komen jaarrond van onze teler in Costa Rica. Dit is nog maar een greep uit de wereld van Van Gelder die tot ver over onze landgrenzen reikt. Van Gelder is op diverse plekken in de wereld betrokken bij allerlei telers. Onlangs hebben we het verhaal van onze ananassenteler in Costa Rica online gezet. Nu is het de beurt aan onze meloenenteler in Brazilië.

Buiten het Hollandse kasseizoen, worden meloenen geïmporteerd uit Brazilië. Onze teler heeft een waanzinnig gebied van circa 650 hectare in het noordoosten van het Zuid-Amerikaanse land, het gebied rond de plaats Mossoro. Op deze enorme velden worden de bekende meloenensoorten geteeld als de galia, canteloupe, piel de sapo, maar ook gele meloenen en watermeloenen. Door circulaire landbouw toe te passen, bewaakt de teler de kwaliteit van de grond. Momenten dat de betreffende grond niet verbouwd wordt, groeit hier bijvoorbeeld maïs op. Handig en efficiënt!

Daarnaast doet onze teler er alles aan om duurzaam en effectief te telen. Door een speciaal opvangsysteem wordt zoveel mogelijk water opgevangen en zo min mogelijk verspild. Een slim irrigatiesysteem zorgt ervoor dat de producten niet uitdrogen door de zon. Erg belangrijk in zo’n lekker tropisch gebied. Ook wordt er zoet water gewonnen van ongeveer 1km onder de grond. Dit wordt gebruikt om de plantages te besproeien. In zo’n warm, zonnig land ligt uitdroging immers altijd op de loer. Vooral piel de sapo meloenen kunnen vanwege de donkere schil snel uitdrogen in de warme zon. De oplossing hiervoor? Er wordt voor extra bescherming van de zon gezorgd met plastic en kartonnen beschutting die over de meloenen wordt gedaan.

In Brazilië zijn ze creatief met oplossingen. Meloenen van de zon beschermen met plastic en kartonnen beschutting is wellicht niet zo baanbrekend, hoe ze insectenplagen voorkomen is een stuk inventiever. In samenwerking met de Federal University UFERSA zorgt de teler ervoor dat de omgeving rijk is aan nuttige insecten. Deze insecten voorkomen dat er een heuse plaag oplaait die de meloengewassen verpest, doordat ze de boosdoeners opeten en verjagen. Tot slot wordt ook het restafval verzameld en opgehaald door recyclingbedrijven. Organisch restafval wordt gebruikt voor het behoud van de grond. Onze teler weet best wat duurzaam en efficiënt telen is.

Naast duurzaamheid staat het welzijn van personeel en de lokale bevolking ook hoog in het vaandel. Zo wordt er voldaan aan alle veiligheids- en gezondheidsvoorschriften en krijgen werknemers een eerlijk loon. Daarnaast is het personeel automatisch verzekerd voor ziektekosten en krijgen ze een winstbonus. Dat klinkt allemaal logisch, maar is in Brazilië helaas nog verre van gebruikelijk. De verkoop van Braziliaanse meloenen stimuleert dan ook de welvaart en het welzijn van de bevolking in deze betreffende regio in het amazoneland.