Blogs De ananas: vrucht van de gastvrijheid

De ananas: vrucht van de gastvrijheid

De ananas kennen we in de westerse wereld pas sinds niemand minder dan Columbus deze vrucht ontdekte in 1493. In zijn tweede reis naar de nieuwe wereld strandde hij op een eilandje in het Caribisch gebied. Ze ontdekten daar in de dorpjes hele voorraden van een merkwaardige vrucht. Een grote vrucht met de uitstraling van een dennenappel van buiten, en de zoetheid en knapperigheid van een appel of een peer van binnen: de ananas. Dat was nog eens een lekkere opfrisser voor hem en zijn bemanning op doorreis naar de nieuwe wereld.

De zoete fruitsoort werd al snel bekend en gewild in Europa. In de vijftiende eeuw waren zoete, suikerrijke vruchten en smaken nog niet in overvloed verkrijgbaar als vandaag de dag. Het lukte ook niet de tropische fruitsoort te telen in een minder tropisch klimaat. Het gevolg was een enorme vraag naar dit wonderlijke stukje fruit, maar slechts een heel beperkt aanbod vanuit de nieuwe wereld. De ananas werd onbetaalbaar en een vrucht van de elite. Hadden ze ananas op het feestje? Dan was het een heel bijzonder feestje van gastvrije en welvarende mensen. Ze hadden immers veel over om hun gasten van een bijzonder stukje fruit te laten genieten.

Vandaag de dag is de ananas niet zo vorstelijk en elitair meer als in die periode. Hoewel de vrucht de natuurlijke kroon altijd heeft behouden en de naam ananas in de taal van de Tupi-indianen staat voor uitmuntende vrucht. Voor een paar euro haal je dit cadeautje van de natuur al in huis. Symbool voor een tropische sfeer of tropische smaak, kan iedereen genieten van de tropische zoetheid van de overheerlijke vrucht. De vrucht die eigenlijk altijd en op iedere manier gegeten kan worden. Of het nu 's ochtends, 'middags of 's avonds is. Warm of koud bereid. In zoete of in hartige gerechten. In het voorgerecht, hoofdgerecht of nagerecht, of gewoon tussendoor. Het kan allemaal.

Wist je dat de ananas uit een uitsnede van de bladen van de ananasplant groeit? Het begint als klein vruchtje te midden van de langwerpige, puntige bladen, waarna het uitgroeit tot een grote vrucht die deze bladen flink opzij duwt en als een grote diamant van de natuur tevoorschijn komt. Een stralende openbaring van de kunstzinnige vrucht van moeder natuur die bovendien super gezond is. Rijk aan calcium, kalium, koolhydraten, vitamine C, vezels en diverse mineralen. Verantwoord genieten dus!