Blogs De eerste Hawaiiaanse Poké Bowl van Nederland

De eerste Hawaiiaanse Poké Bowl van Nederland

Het fenomeen poké bowl is een trend die de laatste tijd zijn intrede heeft gedaan in de culinaire wereld. Het traditionele Hawaiiaanse gerecht bestaat uit verse blokjes vis en groenten, samengesteld op kleur, smaak en maat en mooi opgemaakt in een schaal. Overigens heeft de naam poké bowl niets te maken met het populaire kinderprogramma en spelletje met de vergelijkbare naam. Poké is de Hawaiiaanse naam van het gerecht. Poké Bowl in Rotterdam is de eerste horecaonderneming in Nederland die gespecialiseerd is in deze nieuwe hype. Reden om eens langs te gaan bij het moderne seafood restaurant in Rotterdam.

De nieuwe sushi

Poké bowl wordt ook wel de nieuwe sushi genoemd en is een echte healthy meal. Het heeft ook echt iets weg van sushi, door de combinatie van rauwe vis met rijst. Medeoprichter Irene weet er alles van omdat ze jaren in een sushi restaurant gewerkt heeft. Ook een trend die als gevolg had dat er door het hele land ineens sushi restaurants als paddenstoelen uit de grond schoten. Zodanig dat er in sommige steden een overschot aan was en de hoeveelheid weer afnam.

Dit hoopt Irene uiteraard bij Poké Bowls te voorkomen. “We zijn de eerste Poké Bowl van Nederland en zijn momenteel anderhalf jaar aan de gang. Intussen zijn er meerdere poké bowl bedrijven maar we proberen ons te onderscheiden. We willen echt authentiek Hawaiiaans bieden.” Geen tomatenblokjes of ijsbergsla wat ze in Hawaii niet gebruiken, maar avocado, mais, edamame bonen en zeewiersalade als ingrediënten. Op de drankenkaart ontbreekt cola of sinas, maar kun je bijvoorbeeld kiezen uit Hawaiiaanse dranken als Fiji water en thee van de Hawaiiaanse hibiscus bloem.

Gezond, eenvoudig en vernieuwend

“Het mooie van poké bowl is dat je ook echt veel met groenten werkt, veel meer dan bij sushi”, legt de vrolijke Irene uit. “Het is lekker, fris en gezond.” Hoewel je het gerecht momenteel regelmatig op een menu voorbij ziet komen, was er nog weinig over poké bowls bekend toen Irene met haar zus Djini en haar zwager het bedrijf begon. “Op vakantie in New York zagen we mensen rijen dik voor poké bowl zaken staan. We dachten wat is dit? En dat voor eigenlijk een eenvoudig gerecht. Toen is het balletje gaan rollen. Het idee van zelf een bedrijfje beginnen zagen we altijd als een droom. Wij dachten: dit heb je nog niet in Nederland en dit kunnen we. Zo zijn we begonnen.”

Grote rol voor groenten

Sinds enkele maanden levert Van Gelder de groente en fruit van Poké Bowl. Verse en smaakvolle groenten zijn essentieel voor een goede poké bowl. De groenten worden dan ook supervers aangeleverd en veel groenten bestelt het hippe bedrijf al gesneden om de werkdruk in de keuken te verlichten. “Vroeger sneden we alles zelf, maar daar hebben we nu de tijd niet meer voor”, vertelt Irene. Dat is te zien, tijdens het gesprek wordt het regelmatig zo druk dat ze even moet bijspringen.

De ultieme gelegenheid om te vertellen hoe de poké bowls gemaakt worden. “We gebruiken de ingrediënten die ze in Hawaii ook echt gebruiken. Geen tomaten of zo, dat zie je bij sommige poké bowls voorbijkomen maar dat hoort er helemaal niet in”, vertelt ze terwijl ze groenten uit de bakken in een poké schaal schept. “Zelf vind ik de Aloha Zalm het lekkerste, maar dan het liefst met de sriracha mayo. Heerlijk! Er zit namelijk avocado in, dat is echt mijn favoriete groente.” Aloha zalm is een van de zogenaamde signature bowls. Dit zijn samengestelde poké bowls vol van de lekkerste kleur- en smaakcombinaties. Je kunt natuurlijk ook een bowl zelf samenstellen.

Horecava

Benieuwd hoe die poké bowls gemaakt worden, of beter nog hoe ze smaken? Kom dan een kijkje nemen bij de stand van Van Gelder op de Horecava. Poké Bowl staat namelijk alle dagen bij ons verse schalen te maken van deze overheerlijke Hawaiiaanse seafood. De Horecava is van maandag 8 tot en met donderdag 11 januari en ons standnummer is 07.307.

Andere interessante blogs