Geen zakelijke klant? Consumenten hebben op versbestellen.nl ook toegang tot ons grote assortiment. Bekijk direct het aanbod
Blogs Eekhoorntjesbrood is de culinaire herfsttopper

Eekhoorntjesbrood is de culinaire herfsttopper

Eekhoorntjesbrood is een van de bekendste en lekkerste eetbare paddenstoelen ter wereld. Deze luxe paddenstoel, met een licht- tot donkerbruine hoed, wordt in verschillende culinaire gerechten veelal gebruikt. Met een krachtige maar subtiele nootachtige smaak is deze schimmel uitermate geschikt voor verschillende gerechten zoals risotto, stoofgerechten of in een heerlijke pasta.

Het hoogseizoen voor deze paddenstoel ligt in de maanden september en oktober. Eekhoorntjesbrood staat altijd hoog in de top tien van meest gewilde en meer gezochte paddenstoelen in Europa, waar hij met de cantharel, de morieljes en de truffel om de eerste plaats strijdt. De Engelse benamingen voor eekhoorntjesbrood zijn ceps of penny bum. In Frankrijk heet hij cèpes, of le roi de la montagne (koning van de bergen), in Italië porcino (varkentje), in Duitsland Steinpilz (steenzwam) en in Spanje boletus. Dit zijn tevens de landen waar deze luxe paddenstoel voornamelijk voorkomt.

Behalve in Europa  is eekhoorntjesbrood ook te vinden in Noord-Amerika en Azië waar hij groeit in loof- en naaldbossen, in de buurt van beuken, boomwortels en aan de rand van autowegen. Ook in Nederland groeit deze heerlijke smaakmaker en is hij zelfs een van de meest voorkomende soorten. Pluk ze echter niet, want er zijn veel paddenstoelensoorten die erg op eekhoorntjesbrood lijken. Zo wordt eekhoorntjesbrood soms nog weleens verward met de oneetbare en giftige bittere boleet.

Evenals de meeste paddenstoelensoorten bevat eekhoorntjesbrood veel kalium en is hij  rijk aan ijzer en voedingsvezels. Eekhoorntjesbrood kan tot wel 30 cm groot worden en is in vochtige toestand wat plakkerig. Hij kan echter prima gedroogd worden, aangezien hij ook dan zijn smaak behoudt. Laat de gedroogde paddenstoelen wel even wellen in water voordat je ze toevoegt aan een gerecht, zoals soep en fondue. Tot slot, een leuk feitje over eekhoorntjesbrood: eekhoorntjes zijn dol op de nootachtige smaak van deze paddenstoel, vandaar de Nederlandse benaming voor deze bijzondere consumptiepaddenstoel.