Geen zakelijke klant? Consumenten hebben op versbestellen.nl ook toegang tot ons grote assortiment. Bekijk direct het aanbod
Blogs Het aspergeseizoen is in volle bloei

Auteur: Brigit Mar 31, 2021

Het aspergeseizoen is in volle bloei

Het aspergeseizoen is in volle bloei en Pasen komt eraan dus dat wordt smullen! Asperges zijn typische seizoensgroenten en enorm geliefd in Nederland. Ze karakteriseren dan ook het Nederlandse voorjaar. In de maanden maart tot juli is de aanvoer het grootst en zijn de asperges op zijn lekkerst. De heerlijk zachte, aromatische smaak is voor veel mensen een niet te missen genietmomentje. Iets wat absoluut niet op de menukaart mag ontbreken tijdens het aspergeseizoen.

Asperges zijn niet alleen erg lekker en veelzijdig, ze zijn ook nog eens super gezond. Dit komt onder andere omdat er vitaminen en mineralen in zitten die in verhouding niet zo vaak voorkomen, zoals vitamine K. Samen met de vitamine C en natuurlijke suikers in asperges, is dit goed voor het functioneren van de hersenen.

Nieuwe oogst en soorten
Asperges worden vooral geteeld in Limburg en Noord-Brabant. Onze teler, Gubbels, heeft al vijf generaties ervaring in het telen van deze kostbare en geliefde groente. Onze eerste Hollandse witte asperges komen uit de kas uit de regio Drunense Duinen. Door de zandgrond zijn ze hier eerder dan in andere gebieden. Het Hollandse aspergeseizoen loopt van Maart tot Juli. Daarna komen de asperges uit Peru, maar wel in zeer kleine getalen want het zijn echte seizoenproducten. Witte asperges worden ook wel het witte goud genoemd. Het zijn de culinaire toppers van het seizoen!

De groene asperges komen momenteel uit onze eigen teeltvelden in Spanje (week 6 tot en met week 13) en vanaf volgende week uit onze teeltvelden in Italië (week 14 tot en met week 18). Vanaf week 18 komen ze van onze Nederlandse teler. Onze Hollandse groene asperges zijn tot week 24, 25 of 26 leverbaar, afhankelijk van het weer. Daarna komen ze uit Peru (week 26 tot en met week 3) en vervolgens komen ze in week 4 tot en met week 6 uit Mexico. Groene asperges zijn de iets minder exclusief, maar ze zijn zeker niet minder lekker. Ze zijn iets kruidiger en sterker van smaak. In tegenstelling tot de witte asperges zijn groene asperges vrijwel het hele jaar verkrijgbaar.

Naast witte en groene asperges hebben we ook violet asperges. Deze zijn net zo zacht en aromatisch van smaak. Ze doen niet onder voor witte asperges. Witte asperges groeien in het donker onder de grond en worden vroeg gestoken. Wanneer bij het steken de stengels al iets langer zijn, worden de asperge paars van kleur. Het zijn dus eigenlijk witte asperges met een violet kleurtje. Dus als je wat meer kleur aan je gerecht toe wilt voegen, kan je ook kiezen voor onze violet asperges.

We verkopen ook witte asperge stukken. Deze zijn ideaal voor het bereiden van soep of salade. Daarnaast kan je ook kiezen voor witte asperges die alvast zijn geschild. Dat scheelt veel werk in de keuken, ideaal dus! Wil je asperges toevoegen aan je gerecht, maar ze niet het hoofdthema maken op het bord, dan zou je ook kunnen kiezen voor onze Hollandse witte mini asperges. Deze komen uit de kas. Het zijn extra dunne asperges van slechts tien centimeter. Mini witte asperges zijn romig wit van kleur en hebben ook een zachte romige, aromatische smaak. Niet voor niets 'het witte goud'.

Seizoenupdates
Asperges zijn dé culinaire toppers van het seizoen. Al onze asperge soorten zijn nu leverbaar, maar omdat asperges pas groeien boven de 14 graden zijn ze erg afhankelijk van het weer. Zo kwamen er midden maart nog niet veel asperges van het land door de lage temperaturen. Houd er daarom rekening mee dat de asperges de week voor Pasen wat duurder kunnen zijn, doordat Pasen vroeg valt dit jaar. Wanneer de temperaturen weer stijgen zal het aanbod van asperges ook stijgen en zullen de prijzen ook weer wat lager uitvallen. Wil jij verder op de hoogte gehouden worden, dan kan je onze aspergepagina checken voor wekelijkse updates.

Ontdek ons assortiment asperges