Hoe introduceer ik vega en vegan op de menukaart?

Naar verwachting zal binnen 5 jaar meer dan de helft van ‘Out-of-home consumptie’ vegetarisch zijn. De hoogste tijd dus om goede vegetarische opties aan te bieden! Maar hoe introduceer je (nieuwe) vega en vegan opties op de menukaart? We begrijpen dat dit best lastig kan zijn. Daarom hebben wij in deze blog een aantal behulpzame tips op een rijtje gezet die jou (verder) op weg moeten helpen.

Maak een overzicht

Allereerst is het belangrijk om een goed overzicht te krijgen van hoe je op dit moment je klanten bedient. Welke vega(n) opties biedt je aan op de menukaart? Waar ontbreken opties en hoe kan dat worden opgevuld? Welke gerechten kunnen nu al vegetarisch of veganistisch worden gemaakt met slechts een aantal aanpassingen? Met een paar kleine veranderingen kunnen traditionele gerechten zo volledig veganistisch worden gemaakt. Als een gerecht bijvoorbeeld met room wordt bereid, zou het misschien in plaats daarvan kunnen worden geserveerd met kokosmelk.

Door een goed beeld te krijgen waar je op dit moment staat, zul je ook een beter beeld kunnen vormen waar je naartoe wilt.

Tips om belangrijke barrières binnen Vega & Vegan te overkomen

'Prijs' en 'Sociale druk' vormen belangrijke barrières die Nederlanders veelal tegenhouden om vegetarische en veganistische opties te kiezen.

Barrière: Prijs

Voor Nederlanders is prijs erg belangrijk. Marktonderzoek wijst uit dat mensen vega en vegan opties niet kopen omdat ze de producten te duur vinden. Dit is een hardnekkige perceptie, want deze opties hoeven niet duurder te zijn. Indien producten dezelfde prijs hebben, dan kunnen klanten het gevoel krijgen dat zij moeten inleveren op kwaliteit.

Maar wat kan je hieraan doen? Allereerst moet je natuurlijk zorgen dat de prijzen in lijn zijn met de rest van je aanbod. Zolang de prijzen hoger zijn dan de andere keuzes dan zal dat voor veel mensen een heel moeilijke overweging blijven. Mensen begrijpen vaak niet waarom iets meer kost en ze krijgen dan het gevoel dat ze een slechtere deal krijgen. Leg daarbij de nadruk op smaak. Ook laten plantaardige opties zich perfect uit om de gezonde aspecten te belichten. Onderzoek duidt namelijk aan dat plantaardige eiwitten vaak worden geassocieerd met positieve gezondheidseffecten. Zorg alleen hierbij dat de focus niet van smaak afgaat.

Barrière: Sociale druk

Isoleer plantaardige opties niet in aparte menusecties. Integreer ze met soortgelijke gerechten. Een klein symbooltje dat aangeeft dat het een Vega & Vegan optie is, is meer dan genoeg. Vegetarisch en veganistische opties worden vaak gezien als een lifestyle. Het idee is: iemand kiest voor een vegetarische optie omdat diegene vegetariër is. Dat terwijl de persoon prima voor een plantaardig gerecht kan kiezen omdat de optie erg lekker lijkt. Door sociale druk kunnen mensen echter deze opties vermijden. Onderzoek duidt aan dat druk van vrienden en familie en gevoelens van sociale isolatie het moeilijkste onderdeel zijn van veganistisch eten. Evenzo zou u niet plantaardige gerechten moeten isoleren op de menukaart. Zonder uw opties niet af onder een groep “vegetarisch,” maar voeg ze juist samen met dierlijke producten. Door plantaardige gerechten naast dierlijke producten te tonen, duidt je gelijkenis aan en wordt de verwachting gewekt dat de gerechten dezelfde wensen en behoeften zullen voorzien.

Een extra tip: Spreek je klanten aan met sterke afbeeldingen. Een goede afbeelding van een plantaardige optie communiceert smaak beter dan woorden kunnen.

Belangrijk om te onthouden!

Het belangrijkste om te onthouden is dat iedereen probeert uit te zoeken wat het beste voor hen werkt, en de restaurants die te laat aan tafel komen zullen moeten inhalen. Volhardend zijn en het houden van een lange termijnvisie is belangrijk, evenals het blijven leren en bijstellen van wat wel en niet werkt. Uiteindelijk kun je altijd opschalen naar iets meer. Op dit moment is Vega & Vegan een kleinere subgroep van Nederland, maar door de ervaringen die je nu al kunt opdoen zul je in de nabije toekomst beter in staat zijn om je klanten te helpen. Het idee hier is dat je niet kunt wachten tot je klanten zover zijn. Bedrijven moeten al klaar staan voor deze groeiende groep.

Wij zijn hier om jou te helpen!

Ons nieuwe Van Gelder Vega & Vegan assortiment is gericht om jou hierin te helpen! Wij hebben als doel om deze stap richting gezondheid en duurzaamheid een stuk makkelijker én interessanter te maken.

Bekijk ons volledige assortiment: