Blogs Klanten van Van Gelder: Brownies&downieS

Klanten van Van Gelder: Brownies&downieS

En toen stonden vier knappe koppen van onze klant Brownies&downieS ineens oog in oog met Humberto Tan, live in de uitzending van RTL Late Night. Bij de lunchroomketen zijn mensen met een verstandelijk beperking werkzaam. Het bedrijf gaat nu samenwerken met de Dirk Kuyt Foundation. En dat is nog niet alles, er ligt sinds kort een waar taartenboek in de schappen: Het Grote Brownies&downieS Taartenboek. Dat was ook RTL Late Night niet onopgemerkt gebleven.

Donderdag 27 oktober mochten er vier verstandelijk beperkte medewerkers van Brownies&downieS in de uitzending komen van RTL Late Night. Dirk Kuyt was aangeschoven om te vertellen over de samenwerking en enkele medewerkers met een beperking deelden brownies uit om te proeven.

Dirk Kuyt Foundation

Dirk Kuyt is niet alleen de aanvoerder van Feyenoord, hij heeft ook al meer dan tien jaar zijn eigen Dirk Kuyt Foundation. Met dit goede doel komt hij in actie om mensen met een beperking aan het bewegen te krijgen. Beweging en plezier moet voor iedereen mogelijk zijn. De foundation verzorgt intussen meer dan 70 evenementen per jaar.

Brownies&downieS

Ook Brownies&downieS zet zich in om mensen met een verstandelijke beperking te laten bewegen en bezig te laten zijn. Niet in de vorm van sport, maar in de vorm van werk. Mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt werken onder begeleiding in de lunchrooms van de keten die al meer dan zes jaar bestaat. Waar het in 2010 begon met een vestiging in het Brabantse Veghel, kent de keten nu al 44 locaties waaronder ook een in België en zelfs een in Kaapstad.

Beide partijen komen in actie om ook mensen met een verstandelijke beperking lekker bezig te houden en aan het werk te zetten. Het is dan ook niet gek dat Thijs Swinkels, eigenaar van de Brownies&downieS formule ‘de stoute schoenen aan trok’ – zoals hij het zelf omschreef in de uitzending van RTL Late Night – en de foundation benaderde.

Het Grote Brownies&downieS Taartenboek

Sinds kort is Het Grote Brownies&downieS Taartenboek uit. Het boek is verkrijgbaar bij de lunchrooms of via Bol.com en bestaat uit 40 verschillende recepten van heerlijke lekkernijen, de favoriete recepten van de Brownies&DownieS vestigingen. Trek de ovenwanten aan en maak met behulp van het boek bijvoorbeeld een perenwalnotenvlaai, een pruimentaart of een chocolade cheesecake. Een gedeelte van de opbrengst gaat naar de Dirk Kuyt Foundation.

“Hapje eten?”

Om een idee te krijgen van de leuke service van Brownies&downieS ging Van Gelder langs bij de lunchroom in het Brabantse St-Oedenrode. Een van de knappe koppen die bij RTL Late Night stond te stralen, Michelle, staat toevallig in de bediening en roept als ze ons bij de deur ziet staan heel vrolijk en enthousiast: “Hallo! Hapje eten?”. Nadat we vragen waar we mogen zitten wijst ze naar een vrije tafel. “Ga daar maar zitten”, glimlacht ze. Een andere serveerster komt de bestelling opnemen. Ze heeft een lijst met de gerechten en drankjes en turft wat er besteld wordt. Even later verschijnen de drankjes. “Jij had sinaasappelsap”, zegt ze als ze de verse jus bij me neerzet. Als de broodjes ook geserveerd worden en het wat rustiger is in de zaak, gaan de serveersters bij hun begeleiding om de tafel zitten. Ze wikkelen servetten om schoon bestek en leggen dit opgestapeld in een bak, klaar om gepakt te worden bij het dekken van de tafels. De begeleiding complimenteert ze inlevend met het harde werk.

De broodjes zijn overigens heerlijk en rijkelijk belegd met een variatie van verse slasoorten inclusief een lekker sausje. Zelf had ik een broodje gebakken witvis met remouladesaus met een heerlijke, zachte en romige smaak. De broodjes carpaccio en kalfspastrami zien er ook heel erg smakelijk uit. Het is duidelijk dat er niet zuinig aan gedaan wordt met de verse ingrediënten en we rekenen dan ook goed gevuld af. Als we de deur uit willen gaan komt een van de serveersters de deur voor ons open doen en roept nog na: “Houdoe!”

Andere interessante blogs