Blogs Mais voor op de BBQ

Mais voor op de BBQ

Ondanks de prachtige maisvelden waar we over beschikken, zien we het in Nederland nog niet zoveel: een complete maiskolf op de BBQ. Dat is erg jammer want het is namelijk erg lekker. Niet voor niks is mais op de BBQ in landen zoals Amerika een echte klassieker!

Wat moet je weten over mais?

Om heerlijk zoete maiskolven te kunnen serveren is het belangrijk om verse mais te kopen. Na het plukken veranderen de suikers namelijk in een langzaam tempo in zetmeel. Daarnaast zijn er twee verschillende manieren om maiskolven op de BBQ te bereiden. Het begint echter altijd bij het schoonmaken (verwijderen van blad en lint) van de maiskolven, ongeacht de bereidingswijze. Het is tot slot ook belangrijk dat je pas start met grillen als de BBQ op temperatuur is.

Bereiding 1: Mais in aluminiumfolie

Smeer een dikke laag boter op één kant van de maiskolf en verwikkel de maiskolf stevig in een stuk aluminiumfolie. Leg de maiskolven op de BBQ en draai de maiskolven een kwartier lang iedere minuut een kwartslag.

Het voordeel van deze bereidingswijze is dat de boter zich tussen de korrels verdeelt waardoor je een prachtig glanzende maiskolf krijgt. De maiskolven worden gestoomd en zijn hierdoor lekker sappig en zacht.

Bereiding 2: Mais op het rooster

Leg de maiskolven direct op de warmste plaats van de BBQ en draai de maiskolven regelmatig tot ze goudgeel kleuren. Hier en daar een donkerbruine korrel kan geen kwaad bij deze bereidingswijze, die ongeveer 10 minuten duurt. Haal de maiskolven van de BBQ af en smeer ze in met boter en bestrooi ze met wat zout.

Het voordeel van deze bereidingswijze is dat het makkelijker is dan maiskolven in folie en ze zien er mooier uit. Ze zijn echter wel minder sappig en de smaak gaat iets meer richting de smaak van popcorn.

Verschillende soorten mais

Naast de ‘normale’ gele maiskolven zijn er nog enorm veel verschillende varianten zoals witte en zwarte maiskolven. Ontdek de verschillende soorten mais hieronder.

Gele mais

Gele maiskolven hebben zoete korrels. Ze worden in Nederland veelal gegeten als groente en winnen de laatste jaren flink aan populariteit. De maiskolven kunnen ook gekookt worden, waarna ze donkergeel kleuren. De gele variant is ook verkrijgbaar met loof, waarbij het schoonmaken iets meer tijd kost. Daarentegen zijn ze ook gegaard te verkrijgen, die alleen nog maar opgewarmd hoeven te worden.

Zwarte mais

Zwarte maiskolven komen oorspronkelijk uit Peru en zijn een echte superfood. Het wordt verbouwd in de kustgebieden. Voor een donker stuk fruit of groente hebben zwarte maiskolven een bijzonder hoog gehalte aan kleurstoffen.

Witte mais

De smaak en eigenschappen van witte mais zijn exact gelijk aan die van de ‘normale’ gele variant. Witte mais is echter nog niet echt bekend en lastig te verkrijgen in Nederland waardoor het nog niet erg populair is.

Rode, groene en paarse mais

Later in het jaar zijn er zelfs rode, groene en paarse varianten beschikbaar!

Ontdek hier nog veel meer mogelijkheden met groenten & fruit op de BBQ!

Andere interessante blogs