Blogs Onze nieuwe buurman: Van der Valk Hotel Ridderkerk

Onze nieuwe buurman: Van der Valk Hotel Ridderkerk

“Het is leuk om een goede buurman te hebben”, glimlacht Freek van der Valk vriendelijk, doelend op het spreekwoord beter een goede buur dan een verre vriend. Van Gelder wordt een warm welkom geheten door de nieuwe buurman, Van der Valk Hotel Ridderkerk. De nieuwbouw is intussen in volle gang op het terrein direct naast het hotel.

Wie denkt dat het gebied Nieuw Reijerwaard nu pas ontdekt wordt door bedrijven, heeft het mis. Althans, Van der Valk had ongeveer 23 jaar geleden al het plan zich er te vestigen. “We wilden in 1995 al op dit terrein beginnen. Hoewel de gemeente het plan altijd heeft gesteund, is er jarenlang veel tegengas geweest van andere partijen. Uiteindelijk is het er toch gekomen”, vertelt Van der Valk. “Het is natuurlijk wel leuk om te zien dat het gebied nu veel breder wordt ontwikkeld en dat steeds meer partijen zich hier willen vestigen.”

De groei van het bedrijventerrein is voor Van der Valk een positieve ontwikkeling. “Samen sta je sterker. We kunnen met meerdere bedrijven dingen voor elkaar krijgen die je alleen niet voor elkaar krijgt. Zo kunnen we elkaar echt sterker maken en dat is waar het om gaat.” Betere bereikbaarheid met het openbaar vervoer is een van deze ontwikkelingen. Hoewel er eerst maar beperkte mogelijkheden waren, zie je dat het nu snel aan het veranderen is. Alle potentiele kopers stellen eisen aan die bereikbaarheid. Dat is gunstig voor de nieuwe bedrijven, maar ook voor de bestaande bedrijven. “Nu moeten de schouders eronder, niet alleen van de nieuwe bedrijven maar ook de bedrijven die er al zitten. Iedereen wordt er beter van als je elkaar helpt.”

Van der Valk wil niet klagen over de verandering van het uitzicht nu Van Gelder een enorm pand aan het bouwen is. “Je zit in een stedelijke omgeving, er wordt weleens wat gebouwd en er verandert weleens wat. We willen allemaal wel aan het strand zitten met uitzicht op een ondergaande zon boven de zee, maar deze omgeving heeft een hele eigen dynamiek en die is net zo interessant”, lacht de vrolijke ondernemer. “We willen allemaal groeien en het beter hebben, dat wordt erg lastig als nieuwe ontwikkelingen niet de kans krijgen. Bovendien wordt het pand van Van Gelder echt mooi. Het ziet er echt goed uit.”

De geboren Rotterdammer woont intussen ongeveer 15 jaar in Ridderkerk en is nog iedere dag blij met de keuze om het hotel op de huidige locatie te vestigen en zelf in Ridderkerk te gaan wonen. “Ten opzichte van de stad is het hier overzichtelijker. Je hebt korte lijntjes. Dat wil in een grootse omgeving nog wel eens lastiger te zijn.”

Een groenteleverancier op steenworp afstand is iets waar Van der Valk blij mee is. “Gezond en duurzaam is de toekomst. Hoe lekker traditioneel toch ook weer helemaal van nu kan worden: vroeger wisten we al, het is gezond om groenten en fruit te eten en Van Gelder zet een hypermodern en geautomatiseerd pand neer om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Van Gelder is daarin vooruitstrevend en dat is mooi om te zien. Echt gericht op de toekomst.”

Twee jaar geleden heeft Van der Valk samen met de stichting Variatie in de Keuken onderzoek gedaan naar het effect van meer groenten op het bord. Als gevolg van de uitkomst wordt er steeds meer gedaan met groenten en fruit in de keuken. “Wat dat betreft hadden we een slechtere buurman kunnen treffen. Ik heb al eens tegen Gerrit van Gelder gezegd: geef ons maar een pasje van het shuttlesysteem in het magazijn, dan komen we zelf de groenten wel halen met een boodschappenwagentje”, grapt de directeur.