Auteur: Brigit Mar 4, 2021

Succesvol in tijden van crisis: Freek Boetzkes van 33 Good Food

Ondernemen in de coronacrisis brengt veel nieuwe uitdagingen met zich mee. Deze week in succesvol ondernemen in tijden van crisis spreken we met Freek Boetzkes, eigenaar van 33 Good Food. Vorig jaar rond deze tijd bezorgde dit restaurant nog geen enkele maaltijd, sinds de horeca haar deuren moest sluiten is hier juist vol op ingezet. In deze blog vertelt Freek welke uitdagingen hij heeft getrotseerd om een succesvolle bezorgservice te beginnen in de coronacrisis.

Freek Boetzkes (42) begon met ondernemen op 27-jarige leeftijd. Hij werkte daarvoor al 10 jaar in loondienst bij een horecabedrijf en kon daar niet verder doorgroeien. Daar is het zaadje gepland om iets voor zichzelf te beginnen. ‘Ik ben 33 Good Food in 2017 begonnen en het concept is vrij simpel’ zegt Freek. ‘Mensen komen bij ons om vlug een lekker hapje te eten of even lekker te lunchen’. Maar toen kwam de eerste lockdown en moest het horecaconcept snel aangepast worden.

‘We ervaarden de lockdown in eerste instantie als vervelend en beperkend en hebben het ook deels gebagatelliseerd. We dachten dat het wel mee zou vallen. Op zondagavond 15 maart 2020 werd bekendgemaakt dat de horeca dicht moest. Alle reserveringen werden geschrapt. Toen zijn we maandag met onze vaste krachten bij elkaar gaan zitten. Voor mij was al meteen duidelijk dat we zouden gaan starten met bezorgen en afhalen. Onze restaurantbediening heeft de bezorging opgepakt en op dinsdag 17 maart zijn we al begonnen met de eerste take-away bestellingen. Bezorging is een bedrijf op zich. Je hebt te maken met een aangepaste menukaart, want niet ieder gerecht is geschikt om te bezorgen. Daarnaast heb je te maken met verpakkingen, logistiek enzovoorts.’ legt Freek uit. Een complete bezorgservice opzetten is een hele kluif.

‘In de zomer mochten we weer open en hebben we een topzomer gedraaid. We hebben een heel groot terras en een grote binnenplaats waardoor we onze gasten goed konden spreiden. Mensen zaten weer te springen om lekker uit eten te gaan. Het was de beste zomer die we ooit hebben gedraaid. Helaas kon dit de gemiste omzet door de verplichte sluiting niet goed maken, maar we schrijven nog steeds zwarte cijfers’ zegt de ondernemer. ‘Over de hele linie genomen, sinds de eerste lockdown, zit er een stijgende lijn in de bezorging. Ons concept is: een goed product, tegen een goede prijs met een goede service. We zijn sneller geworden in take-aways en de kinderziektes zijn eruit. Eerst konden we bijvoorbeeld 20 bestellingen per uur verwerken en nu wel 30’ vertelt Freek.

De ambitieuze ondernemer is tot de conclusie gekomen dat hij na de coronacrisis door wil gaan met zijn bezorgservice. ‘Dit brengt wel een hoop met zich mee, want een bezorgservice is eigenlijk een soort bedrijf binnen een bedrijf. Zo heb ik geïnvesteerd in keukenapparatuur en ben ik bezig met het aannemen van nieuwe mensen. Bovendien, heb ik scooters en bezorgauto’s gekocht en laten beletteren en ben ik in gesprek met een partij voor gepersonaliseerd verpakkingsmateriaal’ zegt Freek.

Waar Freek in eerste instantie de coronacrisis zag als vervelend en beperkend, ziet hij dit nu anders. ‘Dankzij de coronacrisis hebben wij de mogelijkheid gehad om in een rap tempo onze bezorgservice op te zetten. Voor corona groeide de horeca in het algemeen al met 5% per jaar en afhaal en bezorging groeide al met meer dan 12% per jaar. Bezorging was eigenlijk sinds de opzet van 33 Good Food al onderdeel van het ondernemingsplan, maar ik kwam daar nooit aan toe. Nu hadden we eindelijk de tijd om in te spelen op deze kans. Zonder de coronacrisis had ik het nooit voor elkaar gekregen om zo snel een goede bezorgservice op te zetten.’

Kortom, door de coronacrisis, als een geluk bij een ongeluk, was er voor eigenaar Freek Boetzkes de tijd om een gehele bezorgservice op te zetten. Freek heeft na de sluiting van de horeca snel geschakeld en is zich volledig gaan focussen op take-aways. Hopelijk is de lockdown binnenkort niet meer nodig en kunnen we ook weer in het 33 Good Food restaurant of op het terras genieten van goede producten, tegen een goede prijs met een goede service.