Blogs Trends in de horeca: De stadsbrouwerij

Trends in de horeca: De stadsbrouwerij

De horecawereld kent sinds een tijdje een nieuwe trend: De stadsbrouwerij. Speciaalbiertjes zijn hot en wat is er nu gaver dan als horecagelegenheid je eigen bier te hebben? Een restaurant in een bierbrouwerij! Een gouden combinatie.

Een tegenhanger van de veganistische, plantaardige trends? Toch draait bij Stadsbrouwerij THOMS in Rotterdam alles om vers. Vers bier, vers vlees en natuurlijk verse groenten. “Gezelligheid, in combinatie met goed, vers bier en lekker eten, daar draait het om”, vertelt Esther Berendsen, bedrijfsleidster van Stadsbrouwerij THOMS. Ruim een jaar na de opening, is Stadsbrouwerij THOMS een begrip in de stad. Niet in de laatste plaats omdat het in naam en organisatie nauw verbonden is met Restaurant THOMS, wat momenteel een van de drukstbezochte restaurants aan de Rotterdamse Meent is. “Na verantwoordelijk te zijn geweest voor restaurants als Kade 4 in de Oude Haven, het Westerpaviljoen en Café Van Zanten op de Meent, wilde Arthur van Zanten een langgekoesterde jongensdroom uit laten komen: Een eigen brouwerij”, begint Berendsen het verhaal. “Een stadsbrouwerij waarin eigen bier wordt gebrouwen en waar je tijdens het borrelen of het eten de beleving van een brouwerij hebt”, vertelt ze terwijl we aan een tafeltje tussen de buizen en ketels van de brouwerij zitten.

Wat je kunt verwachten van een horecagelegenheid die vernoemd is naar een van Arthur’s dierbare zonen? “Het doel is mooie horeca neer te zetten waar groepen gasten komen om elkaar echt te zien en te spreken. En lekker bier te drinken in combinatie met robuuste, stevige porties eten op stoere planken.”, vertelt Berendsen enthousiast. En dat allemaal in dezelfde ruimte als waar het bier zelf gebrouwen wordt. “Letterlijk kwalitatieve pubfood dus”, concludeert Berendsen lachend. Pubfood van kwaliteit, wat met de tijd meegaat: met ook een rol voor goede, verse groenten. Het draait allang niet meer alleen om vlees in eetcafés, op een stevig plankje pubfood hoort vandaag de dag gewoon een portie frisse, smaakvolle groenten bij. Deze worden geserveerd op planken om lekker te borrelen en de gerechtjes te delen. Niet iedereen keurig van het eigen bordje, in het eigen wereldje op de telefoon. Nee, aan een ware ‘taptafel’, met planken vol lekker eten. Samen genieten van de gezelligheid en het lekkere eten en drinken. “Een echte beleving van een brouwerij, waar live bier gebrouwen wordt. De verse aroma’s die vrijkomen, geluiden van het ontsnappen van CO2 uit de tanks, het personeel dat op de bar klimt om een andere tank aan te sluiten. En natuurlijk het verse bier dat je zelf kunt tappen van de taptafels, waar de buizen direct aangesloten zitten op de tanks met vers gebrouwen bier”, vertelt Berendsen terwijl we voor een taptafel staan.

Evenals Van Gelder, is THOMS ook een waar familieproject. Naast dat het de naam dankt aan een van Arthurs’ zonen, is Arthur samen met zijn zus Ellen de eigenaar van de brouwerij. Het begon met de zoektocht naar een pand voor de brouwerij. Na een tijd zoeken bleek vlakbij andere THOMS een ideale locatie beschikbaar te zijn en na een half jaar bouwen stond THOMS Stadsbrouwerij er. “We brouwen hier bijvoorbeeld THOMS Pilsener en THOMS Keilen bier”, vertelt Berendsen. Bierbrouwer Jazze vult aan: “De pilsener is echt pils zoals pils hoort te zijn. Laag in gisting, vergelijkbaar met een echte Hollandse pils van de bekende merken. Ongefilterd waarbij gebruik gemaakt is van ondergisting. Een makkelijk, licht biertje met weinig alcohol.” Hij vertelt enthousiast verder over THOMS Keilen. “Keilen is een soort pils, goudgeel van kleur, licht crispy en clean. Met een subtiele, licht bittere finish. Door het relatief lage alcoholpercentage is het een heerlijk biertje om te ‘keilen’”, aldus de bierexpert. “Alle THOMS bieren zijn verser dan vers omdat ze ongepasteuriseerd en niet gefilterd zijn”, gaat Berendsen weer verder. “Het zelf gebrouwen bier is zelfs in sommige gerechten een belangrijk ingrediënt. Een volledige ervaring die met de ogen, oren en neus te volgen is, het bier wordt pal naast de bar gebrouwen.”