Blogs Uitreiking van de Michelinsterren: Een waar Sobeckifeest

Uitreiking van de Michelinsterren: Een waar Sobeckifeest

Het is hét onderwerp van de Michelinsteruitreiking: Restaurant Tribeca in Heeze krijgt in één klap twee sterren nadat het restaurant nog geen vier maanden geopend is. Eigenaar en chef-kok Jan Sobecki kon zijn geluk niet op bij de uitreiking: “We hadden gehoopt op één ster. Michelin kwam op dag drie na de opening. Ik wist nog amper waar mijn pannen stonden!”

Accountmanager Michael van Lierop, de vertegenwoordiger van onze kersverse sterrenklant Tribeca in Heeze, zei het vorige week al voorzichtig: “Ik sta er niet van te kijken als Jan Sobecki in één keer twee sterren haalt.” Met extra aandacht volgde Van Gelder dan ook de uitreiking. En wat bleek? Het werd een Sobeckifeest. Twee sterren in één keer voor een restaurant dat slechts vier maanden zijn deuren geopend heeft, dat is iets heel bijzonders en dat beseft Jan Sobecki ook: “We hadden het niet verwacht. Ook voor ons is het een complete verrassing”, geeft de sterrenchef eerlijk aan.

Al drie dagen na opening stond Michelin voor de deur. Naar eigen zeggen hoopte Sobecki dan ook niet op meer dan één ster. “Voor ons gevoel waren we er nog niet, we waren natuurlijk pas net begonnen. We gingen er vol voor en kookten – zoals altijd – met liefde en passie. Incalculeren waar het fout kan gaan en dat in ieder geval voorkomen zodat het eten gewoon echt goed is.” Meer dan één ster leek een onmogelijke opdracht gezien de situatie. Toch kreeg hij het voor elkaar. “Geweldig natuurlijk. We zijn er echt heel blij mee”, vertelt de chef-kok. Michael Ellis, directeur van de Michelingidsen, vindt Sobecki een chef wiens kookstijl je meteen herkent. “Dat bewees hij ook jarenlang bij Chapeau! in Bloemendaal, sinds dit jaar doet hij dat in zijn eigen Tribeca. Zijn bereidingen zijn evenwichtig, elke hap is verfijnd en bezorgt een fantastische smaakbeleving. In korte tijd heeft hij van Restaurant Tribeca een topadres gemaakt.”


Een droom werd werkelijkheid voor Jan Sobecki, toen hij in augustus samen met zijn vrouw Claudia zijn eigen restaurant opende. Met als doel in de top van de nationale gastronomie te acteren, was Restaurant Tribeca in Heeze dan ook voorbestemd om sterren af te leveren. Het restaurant hanteert de Franse keuken met internationale accenten. De gerechten kennen spanning en balans en zijn van topkwaliteit.  Tribeca zit gevestigd in het voormalige Boreas, het toenmalige tweesterren restaurant van Nico en zijn vrouw Sonja Boreas. Deze eerste uitreiking van Michelin blijkt dus al dat Boreas’ opvolger serieus is en de sterren opnieuw in dit mooie pand zijn verdiend.

De naam Tribeca komt van de wijk in Lower Manhatten, ook wel de ‘traingle below canalstreet’ genoemd. Voor Sobecki is de driehoek tussen werk, familie en vrienden namelijk het belangrijkste wat er is. En dat heeft hij voor elkaar in Heeze. Met de waardering in de vorm van twee Michelinsterren, eindigt de uitdaging voor nog lang niet voor Sobecki. “We zijn nog wel opzoek naar continuïteit. Er zijn nog verbeterpunten te vinden, al merkt de gast daar niets van. We moeten de puntjes nog op de i zetten en we gaan uitbreiden gezien er veel animo is. Er komt een chef’s table menu waarbij je mee kunt kijken in de keuken. Als de basis helemaal op orde is en de uitbreiding geslaagd is, dan kijken we weer verder.” Of dit perspectief biedt voor een derde ster durft Sobecki niet te zeggen. “Als die waardering komt, merken we het vanzelf wel. Ik durf dat niet te zeggen maar we blijven gewoon keihard werken om op hoog niveau te blijven presteren.”


Enkele jaren geleden vond er een soortgelijke verrassing plaats: Librije’s Zusje in het Waldorf Astoria Hotel in Amsterdam kreeg in één keer twee sterren nadat het slechts zeven maanden geopend was. Sidney Schutte, chef-kok van het restaurant – dat ook klant is van Van Gelder, was toen het gesprek van de dag. De sterrenchef die dit jaar benoemd werd als Gault Millau chef-kok van het jaar, wordt nu in prestatie geëvenaard door Jan Sobecki. Het komt zelden voor dat een restaurant in één keer bekroond wordt met twee Michelinsterren.

Sinds de opening van Restaurant Tribeca heeft Jan Sobecki een achtbaan van een avontuur beleefd. Hij kijkt dan ook enorm uit naar zijn welverdiende vakantie. “Het hele team heeft de afgelopen maanden keihard gewerkt. We zijn toe aan rust en kijken uit naar onze vakantie.” Voor het zover is komen eerst de feestdagen nog om de hoek. “Het wordt nog twee weken bikkelen. Na de feestdagen kunnen we van onze rust genieten”, zegt de kersverse sterrenchef enigszins opgelucht dat zijn vakantie binnen handbereik is.

Andere interessante blogs