Nieuws Van Gelder bouwt verder aan de toekomst op Nieuw-Reijerwaard

Auteur: Arie Oct 10, 2017

Van Gelder bouwt verder aan de toekomst op Nieuw-Reijerwaard

RIDDERKERK - Van Gelder groente & fruit vestigt zich in 2019 op Nieuw-Reijerwaard en verlaat daarmee hun huidige pand aan de Handelsweg. Het bedrijf keert terug naar de locatie aan de Krommeweg waar het in de jaren ‘50 allemaal is begonnen. Begrippen als duurzaamheid en innovatie voeren de boventoon in het snelgroeiende familiebedrijf.


Het nieuwe pand van Van Gelder moet ruim drie keer zo groot worden dan het huidige pand aan de Handelsweg. Het foodcenter Nieuw-Reijerwaard ligt centraal in Nederland, vlakbij de haven van Rotterdam met uitzicht op de A15, A16 en A29. De gemeente Ridderkerk is enthousiast over de verhuisplannen van Van Gelder, wethouder Smit noemt Van Gelder een uithangbord voor de groente en fruit sector en de foodcluster Barendrecht/Ridderkerk. Door de locatie aan de kop van Nieuw-Reijerwaard fungeert het bedrijf als billboard van dit gebied. 

Hightech en natuur onder één dak

De beoogde verhuizing biedt enorme kansen zegt algemeen directeur Gerrit van Gelder. ‘’Nieuwbouw is noodzakelijk om verder te groeien en te voldoen aan de nieuwe trends in de markt,’’ zegt Van Gelder. Voorzieningen als de High Care keuken, snijderij, warme keuken en inpakafdeling worden verder geoptimaliseerd en uitgebreid. Daarnaast wordt het magazijnproces vergaand gemechaniseerd in het pand van ruim 30.000 m2. Van Gelder is straks de ‘place-to-be’ voor groenten-liefhebbend Nederland in veel opzichten.


Het nieuwe Van Gelder moet een heldere, herkenbare uitstraling krijgen. Een gebouw waar je niet omheen kunt, maar niet schreeuwt om aandacht. Van Gelder heeft het doel om de AGF-sector nationaal en internationaal beter op de kaart te zetten. Gasten, klanten, scholieren en overheden kunnen hier rondgeleid worden en is er ruimte voor expositie en tentoonstelling. 

Er is voor de bouw van het nieuwe pand gekozen voor het BREEAM5 Outstanding certificaat. Dit betekent dat Van Gelder zich onderscheid  op het gebied van duurzaamheid. ‘’BREEAM5-NL gaat verder dan een duurzaamheidscan op het gebouw,’’ vertelt de algemeen directeur. ‘’Er zijn informele ontmoetingsplekken door het hele gebouw heen, ov-informatie in de centrale hal met bushalte voor de deur, een boomgaard voor de hoofdingang, diverse laadpalen voor elektronische auto’s en daglicht op iedere werkplek. Van Gelder heeft een enorme duurzaamheidsambitie,’’ aldus Van Gelder. 

 

‘’Met het BREEAM5 Outstanding certificaat hebben wij straks daadwerkelijk een bewijs van duurzaamheid in handen. In de nieuwbouw is er rekening gehouden met interactie en werkplezier. Hightech op grote schaal is wat je meemaakt in het bedrijf, de natuur is de omgeving waarin de bezoekers zich bevinden. Het draait om de totaalbeleving.’’

 

Maatschappelijk verantwoord bouwen
Maatschappelijk verantwoord ondernemen is dus ook maatschappelijk verantwoord bouwen voor de toekomst bij Van Gelder. Een groentenkas in bloei van 1.600m2 en de totaalbeleving in het experience center moeten straks een absolute eyecatcher worden van het bedrijf. De bezoekers en voorbijgangers moeten direct in één oogopslag de duurzame en innovatieve bedrijfsvoering van Van Gelder kunnen zien; van fruitgaard voor de deur, tot op kas het dak. 

Groenten is het nieuwe vlees

De groentekas en het experience centre moeten het grootste assortiment aan groente en fruit in Nederland laten zien. Alle (chef)-koks; van sterrenrestaurant, eetcafé, bedrijfsrestaurant, tot aan schoolkantine of ziekenhuis moeten straks geïnspireerd raken van de wereld van verse groente en fruit door een bezoek aan ons hypermoderne AGF-bedrijf in Ridderkerk.


Van Gelder is straks een ontmoetingsplek van gezonde voeding. ‘’Vlees moet bijzaak worden. We zouden ons wat meer moeten focussen op groente,’’ bepleit de directeur. Daarmee is veel klimaatwinst te halen, en meer groenten eten is gezond, is de visie van Van Gelder. ‘’Onze regio moet de gezondste regio van de wereld worden,’’ klinkt de ambitieuze doelstelling. Om dit te bewerkstelligen komen er in het pand heuse rijpheidscellen, ontmoetingsplekken en de meest moderne teelttechnieken voor nog meer smaakbeleving.


Gezondste regio van de wereld

‘’Het is voor Van Gelder belangrijk om een centrale ligging te hebben. Dit hele gebied is een krachtige motor van onze economie. En vanuit deze locatie kunnen wij ons verhaal voor meer gezonde voeding breder uitzetten,’’ aldus Gerrit van Gelder. Zaadveredelaars, telers en kwekers kunnen eigen ruimte huren voor merchandising en bron tot bord verhalen.


‘’Van Gelder is straks een kennisinstituut voor horeca, overheid, zorg, onderwijsinstellingen en werkgevers. Wij willen in samenwerking met de regio, dit BAR-gebied (gemeente Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk een kwaliteitsimpuls geven. Op termijn zullen wereldwijde productinnovaties hier vandaan komen.’’