Blogs Vergeten groenten: oerbiet en boterboon

Vergeten groenten: oerbiet en boterboon

Onze inkopers zijn iedere dag bezig om de meest uiteenlopende groenten en fruit in te kopen. Daar zitten bekende, maar ook onbekende producten bij. Deze keer twee vergeten groenten: de oerbiet en de boterboon.

De oerbiet

De oerbiet is een biet die al zeker sinds de 17e eeuw wordt geteeld. De knollen zijn langwerpig en met een ruwe barst. Door zijn unieke structuur neemt de oerbiet veel vocht en voedingsstoffen op, waardoor het product een krachtige smaak geeft. Daarnaast is de oerbiet een geliefde groente om rauw te verwerken. Door een salade bijvoorbeeld, of als onderdeel van een amuse.

Chef Jonathan Karpathios weet wel raad met de oerbiet in het volgende recept.

Recepten met oerbiet

Snijd de oerbiet doormidden. Wikkel het geheel dan met wat peper, zout, knoflook en een beetje thijm in de aluminiumfolie en braad het voor 90 minuten op 160 graden in de oven. Volgens de kok is de smaak niet te omschrijven!

Ook Mac van Dinther, culinair journalist van de Volkskrant, heeft ervaring met de oerbiet. In een restaurant probeerde hij oerbiet met rolletjes paling gevuld met ganzelever.

Een ander idee is om een bietenproeverij te maken, met verschillende soorten bieten. De gele en groene snijbiet kleuren prima bij het rood van de oerbiet.

De boterboon

De boterboon lijkt veel op de sperzieboon maar het verschil zit in de vrolijke gele kleur. De boterboon is verkrijgbaar in de zomermaanden, maar is in juli op z'n best. De boterboon is rijk aan vezels, calcium en vitamine C. Een echte aanrader dus!

Salade met boterboon

Nodig: 400 gram boterbonen, 2 sjalotten, 1 blikje artisjokharten, 3 eieren, 8 cherrytomaatjes, 100 ml olijfolie, 25 ml witte wijnazijn, 1 el mosterd, 1/2 el honing, peper, peterselie

Kook eieren in 10 minuten hard en lek de boterbonen. Snijd twee sjalotten in halve ringen en acht cherrytomaatjes door de helft. Snijd de eieren in partjes en een blikje artisjokharten in vieren. Maak vervolgens een dressing van 100ml olijfolie, 25ml witte wijnazijn, 1 eetlepel mosterd, 1/2 eetlepel honing en gesneden peterselie. Breng de dressing op smaak met wat peper en zout en laat de dressing minimaal een half uur in de koeling koud worden, zodat de smaken zich goed vermengen. Serveer met stokbrood en boter.

Andere interessante blogs