Blogs Vers uit Kenia

Vers uit Kenia

Onze producten komen van over de hele wereld, maar steeds vaker direct van de bron. Zo landt er twee keer per week een vliegtuig vol met verse producten uit Kenia, met onder andere peulen, haricots verts en sugar snaps.

Inkopers Jan en Ferry van Gelder hebben onze Keniaanse telers opgezocht en van dichtbij kunnen zien hoe zij hier te werk gaan. Ferry van Gelder: “Een erg mooie ervaring om met eigen ogen te zien met hoeveel passie zij hier producten telen. Er is veel aandacht voor optimale werkomstandigheden voor de medewerkers. Ze hebben zelfs een sociaal plan opgesteld voor de gezondheid van de medewerkers”. Veiligheid, hygiëne en kwaliteit zijn hier erg belangrijk en daarom bezitten ze ook over de nodige certificaten.

Ferry van Gelder: “Veel verser ga je de producten uit Kenia niet vinden. De producten die vrijdag geplukt zijn die komen op zondagmiddag al aan in Amsterdam. Dat betekent dat de producten drie dagen na het plukken al bij ons in huis zijn”.

De kracht van de telers is dat ze samen een groot netwerk vormen, dat bestaat uit verschillende kleine en jonge boerderijen uit verschillende gebieden. Ze worden hier begeleid en in staat gesteld om een eigen bedrijf op te starten. Met elkaar telen ze verse producten op mooie rode leemgrond (door de wind afgezet), die snel na de teelt verpakt worden. Na het inpakken worden de producten vrijwel direct met een vliegtuig naar Amsterdam vervoerd.

De producten worden met het blote oog en grote zorgvuldigheid geselecteerd en vervolgens met de hand geplukt. Alleen de volgroeide producten van middelgroot formaat worden geplukt, terwijl de kleinste producten nog de tijd krijgen om door te groeien. Producten die te groot zijn worden ze ook uit gesorteerd, zo krijgt u alleen de beste producten.

Doordat Kenia een erg vruchtbaar land is met een constant klimaat, zijn de producten het gehele jaar te verkrijgen. Kenia kent wel twee lange regenperiodes van eind maart tot begin juni en eind oktober tot eind november. Tijdens deze regenperiodes is de aanvoer iets beperkter.

Naast Kenia zijn er de laatste jaren overzees steeds meer directe lijnen met telers gelegd uit Thailand, Colombia, Zuid-Afrika, Costa Rica en Peru. Dit heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • Onnodige schakels verdwijnen door direct bij de bron in te kopen;
  • Er kan geoogst worden op bestelling (verse producten);
  • Kennis van onze telers;
  • Eerlijke prijs door een transparante keten;
  • Concrete en snelle informatie over de groei, beschikbaarheid en ontwikkelingen.

Andere interessante blogs