Geen zakelijke klant? Consumenten hebben op versbestellen.nl ook toegang tot ons grote assortiment. Bekijk direct het aanbod
Blogs Voel je fitter door vaker plantaardig te eten

Auteur: Brigit Apr 15, 2021

Voel je fitter door vaker plantaardig te eten

Kersverse ondernemer Maaike Stift, 29 jaar, had altijd al een passie voor koken, voeding en gezondheid en richtte in 2019 EAT.PEASY op. Ze noemt zichzelf een echte foodnerd en volgde meerdere studies over het effect van voeding op het dagelijks functioneren van mensen. Vanuit haar passie voor gezonde voeding is het concept voor EAT.PEASY ontstaan met als missie om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren hoe smaakvol, gevarieerd en gezond plantaardig eten is.

Mensen houden zich steeds bewuster bezig met hun keuze voor voeding. Hoewel er tegenwoordig steeds meer nadruk ligt op duurzaamheid, is gezondheid ook nog steeds van belang. De afgelopen decennia lijden er steeds meer mensen aan welvaartszieken die voorkomen zouden kunnen worden door een gezonde levensstijl. ‘Gezonde voeding is nog steeds een lastig onderwerp’ vertelt Maaike. ‘Gezonde voeding is namelijk verschillend per persoon en per situatie. In het begin was ik erg strikt in het eten van enkel plantaardige voeding. In een periode waarin ik meer stress ervaarde werd er te veel van mijn lichaam gevraagd qua voedingsstoffen, zoals magnesium en Omega 3. Op dat moment had ik niet genoeg tijd om dit plantaardig op te lossen’ zegt Maaike.

‘Ik ben van mening dat 100 procent plantaardig eten niet voor iedereens gezondheid het beste is. Als je in een hutje op de hei woont, dan kan je prima volledig plantaardig eten, want dan mis je niet zo snel iets qua voedingsstoffen. Ik leer beter te luisteren naar mijn lichaam. Het beste is om een voedingspatroon te vinden dat voor jou werkt en bij jouw leefstijl past. Ik hou zelf de richtlijn om minimaal 80 of 90% plantaardig te eten en soms heb ik periodes dat ik gewoon een hele tijd enkel behoefte heb aan plantaardig eten. Je moet niet te streng zijn voor jezelf en allerlei producten gaan verbieden, dat hou je niet vol’ vertelt Maaike.

‘Vaak vinden mensen het lastig om naar hun lichaam te luisteren, wanneer de voedingsbasis niet goed is. Om erachter te komen wat een gezond voedingspatroon voor jou lichaam inhoudt, is het goed om in het begin wat strikter naar een gezondere voedingsbasis te gaan. Als jij namelijk gewend bent om elke week een paar keer pizza te eten, dan is het niet gek dat je lichaam de week erop weer naar pizza vraagt. Echter, dat betekent nog niet dat pizza is wat je lichaam echt nodig heeft op dat moment. Ik wil uiteindelijk coaching en gepersonaliseerd advies gaan geven om mensen hierbij te helpen. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat het normaal is om na een werkdag moe thuis te komen. Dat is niet per definitie normaal. Je zou ook energie kunnen overhouden na je werk door de voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt gedurende de dag en je stresslevel te verminderen’ vertelt Maaike.

‘Plantaardig eten houdt tegelijkertijd in dat je meer groenten zal eten. Ondanks dat gezonde voeding voor mensen verschillende dingen kan betekenen, is het een feit dat groenten voor iedereen gezond zijn en zelfs nodig. Vanuit het voedingscentrum is het advies om minimaal 200 gram groenten per dag te eten, maar veel mensen komen daar niet aan. Bovendien, is 200 gram groenten per dag nog steeds aan de lage kant. Je lichaam heeft veel vezels nodig en die zitten in groenten. Groenten zijn gewoon geweldig, want je kan er zoveel mee maken. Als je weet wat er allemaal mogelijk is binnen de plantaardige keuken, dan gaat er een nieuwe wereld voor je open. Het is een feestje op je bord door alle mooie kleuren en je mist het vlees niet.’

‘Mijn missie is om plantaardig eten zo aantrekkelijk mogelijk te maken, zodat mensen vaker plantaardig gaan eten. Ik bied mijn plantaardige maaltijden aan van maandag tot en met donderdag. Op deze werkdagen hebben mensen zelf vaak geen tijd om nog lekker en gezond te gaan koken, maar ze willen zich wel goed voelen en voldoende energie overhouden gedurende de dag. Als je een maaltijd eet waar veel vlees in zit, dan kost het verteren hiervan veel energie voor je darmen. Daar kan je dus dan een energielek van krijgen. Wanneer ik nieuwe plantaardige gerechten creëer voor EAT.PEASY hou ik rekening met belangrijke voedingsstoffen die je nodig hebt om je energiek te voelen. Mijn hoofdfocus is dat de gerechten gewoon super lekker zijn, want dan krijg je mensen mee om de plantaardige keuken te ontdekken’ zegt Maaike.

‘Van vaker plantaardig eten kan je je een stuk fitter gaan voelen en daarvoor hoef je dus niet rigide vegan te worden. Om ervoor te zorgen dat meer mensen vaker plantaardig gaan eten, deel ik via Instagram inspiratie en recepten om plantaardig eten zo toegankelijk mogelijk te maken. De één bestelt mijn maaltijden via EAT.PEASY en de ander neemt zelf de tijd om een van mijn heerlijke plantaardige recepten te koken. Vanaf mei willen we landelijk gaan bezorgen bij mensen thuis. Zo kunnen we nog veel meer mensen helpen aan maaltijden waar je energie van krijgt en die ook nog eens beestachtig lekker zijn. Geen konijnenvoer dus. Ik ben ervan overtuigd dat het eten van een goede maaltijd niet moeilijk hoeft te zijn, niet schadelijk voor de planeet en dat het vooral gewoon lekker moet zijn’ vertelt Maaike enthousiast.