Blogs Zeeuwse Zonnekers

Auteur: Arie Jun 24, 2019

Zeeuwse Zonnekers

Bij het Walcherse Arnemuiden, gelegen op de scheiding van Walcheren met Zuid-Beveland, zit onze Zeeuwse kersenteler gevestigd. De grond in dit gebied kenmerkt zich door de jonge zeeklei en is rijk aan kalk en andere mineralen die onmisbaar zijn voor de liefst 25 hectare aan boomgaarden. Hier plukt De Zeeuwse Zonnekers letterlijk de vruchten van. Het telersbedrijf van de familie Elenbaas teelt voornamelijk kersen, maar ook appels, peren, pruimen en aardbeien.

De Zeeuwse Zonnekers is evenals Van Gelder een echt familiebedrijf. Tezamen met de bijbehorende boerderijwinkel Landwinkel Elenbaas behoort het bedrijf bij fruitfamilie Elenbaas. Jaco is met zijn broer Marcel en zoon Johan werkzaam in de boomgaard, en Dianne (vrouw van Jaco) en Anneliene (vrouw van Johan) staan in de Landwinkel, tot slot helpt Anja (vrouw van Marcel) ook op verschillende manieren mee binnen het bedrijf. In 1955 is dit alles begonnen na het inpolderen van de Quarlespolder. Het nieuwe land werd in gebruik genomen door Jacob en zijn zoon Izaäk. In 1990 namen zonen Jaco en Marcel het stokje van Izaäk over.

“De Zeeuwse Zonnekers is ronduit het lekkerste”, vertelt Johan Elenbaas enthousiast. “Dag en nacht doen we er alles aan om de beste kersen van Nederland te kunnen oogsten.” Met passie en liefde voor de lekkere, gezonde en veelzijdige vrucht wordt deze kers geteeld op Zeeuwse klei. “Door de rijke grond zijn de kersen van topkwaliteit en lekker zoet van smaak”, legt Johan uit. De kersenteelt vindt plaats op 9 hectare grond en wordt geteeld onder folie als bescherming tegen regen en vogels. De imkerij van de familie bevordert de bestuiving en de inzet van natuurlijke vijanden reduceert schadelijke insecten. “Alles voor een duurzame, echt natuurlijke kers.” Echt genieten tijdens het seizoen in de maanden juni, juli en augustus.

“Omdat het kersenseizoen maar een aantal zogenaamde kersenweken duurt en er maar een keer per jaar geoogst kan worden, worden er verschillende soorten kersen geteeld”, vertelt Johan verder. “Van vroeg- tot laatrijpe kersenrassen om het hele kersenseizoen kwalitatieve en smaakvolle kersen aan te kunnen bieden.” Bij de oogst wordt altijd op smaak en uiterlijk gecontroleerd voordat de kers geplukt wordt. Daarom glimmen onze kersen mooi en is de steel mooi groen. De kers moet dik en stevig zijn, om een vlezige kers te hebben. Altijd heerlijk zoet en vol antioxidanten die goed zijn voor de gezondheid.