Blogs De Loohoeve zet Drenthe culinair op de kaart

De Loohoeve zet Drenthe culinair op de kaart

In het hart van Drenthe ontpopt zich een gastronomische bedrijvigheid die heel culinair Nederland maar eens goed in de gaten moet gaan houden. Drenthe als provincie staat niet echt bekend om de gastronomie maar als er iemand is die daar verandering in wil zien, is dat Marleen Brouwer. Op de Horecava wond ze er geen doekjes om en won ze voor het tweede jaar op rij het Bronzen Koksmes. Alsof dat nog niet genoeg was, volgde ook nog eens de prijs voor Beste Prijs/Kwaliteits Restaurant van de Restaurant Awards, beoordeeld door de 500 beste chef-koks en restauranteigenaren van Nederland.

Samen met haar man Jeroen is Marleen eigenaar en chef-kok van De Loohoeve – Restaurant & Hotel. Gevestigd in Schoonloo – een rustig en landelijk dorpje midden in Drenthe – ziet ze het als haar doel om de provincie gastronomisch op de kaart te zetten. “Drenthe staat nou niet echt bekend als de provincie waar je naartoe moet vanwege de gastronomie. Zonde, want ik denk dat Drenthe veel te bieden heeft”, zegt de enthousiaste eigenaresse, die de dag voor het interview het 1-jarige jubileum van De Loohoeve heeft mogen vieren. Drenthe beschikt over slechts twee sterrenrestaurants maar wellicht komt daar verandering in. Zeker nu ze voor het tweede achtereenvolgende jaar het Bronzen Koksmes won op de Horecava. De wedstrijd waarin leerling-koks met hun chefs in teams koken wordt ook wel NK Leermeester-Leerling genoemd. Waar ze vorig jaar met Ian Nieswaag won, herhaalde ze dat dit jaar met Frits Venema. Deze prestatie werd al snel opgevolgd door het nieuws dat De Loohoeve met de Restaurant Awards door de 500 beste chef-koks en restauranteigenaren van Nederland uitgeroepen is tot Beste Prijs/Kwaliteits Restaurant van Nederland.

Toch draait het niet zozeer om de beoordelingen. “Zoveel zou er niet veranderen als we een ster krijgen. We blijven dan op dezelfde manier doorgaan met wat we doen”, legt de chef-kok uit. “Wat we willen is dat mensen van heinde en ver naar Drenthe komen om te genieten van lekker eten, rust en de schitterende omgeving.” Ze geeft aan het fantastisch te vinden dat ze regelmatig Belgische gasten ontvangt. “Het is hier een schitterend gebied om te wandelen en te fietsen. En ons maakt het echt niet uit of gasten in een fleecevest met kleischoenen bij ons komen eten of in een net overhemd.” Stiekem hoopt ze wel fanatiek op nóg betere beoordelingen. “Gault Millau waardeerde ons met 15 punten en we staan op de rand van de top 100 van Lekker”, straalt Marleen trots. “Ik wil per se die 16 punten, de top 100 in en hopelijk komt er ook een Michelin-ster”, zegt ze vurig en ambitieus. De passie en gedrevenheid spat ervan af.

Of mensen nu van heinde en ver naar het mooie Schoonloo komen of niet, ook de provincie zelf moet in de ogen van Marleen opgevoed worden. “Ik wil Drenthe opvoeden op culinair vlak.” De vlotte chef legt uit: “We zijn vorig jaar begonnen met acties om gasten te binden en niet te chique over te komen om een brede doelgroep te hebben. Voor niet te veel geld willen we onze gasten echt lekker laten eten. We komen de gerechten uitleggen, wat het is en hoe we het gemaakt hebben.” Intussen is De Loohoeve genomineerd voor de categorie beste prijs/kwaliteit van de wedstrijd Beste Restaurant van Nederland.

Het echtpaar Brouwer zit niet stil tot ze hun doelen bereikt hebben. Boven het restaurant worden enkele kamers omgebouwd tot een grote private dining zaal. Daarnaast willen ze de circa 1 hectare grond die de herberg rijk is, gebruiken om aardappelen en groenten te telen. “Ik zie het al voor me dat we de aardappelen uit de klei halen en met modderige handen voor de ogen van het terras terug de keuken in lopen. Dat geeft pas een vers beleving!” lacht Marleen. Ook willen ze met hun kaart en hun gerechten een verhaal vertellen. Zo hebben ze op de dessertkaart een gerecht staan dat De Hunebed heet – dit dessert was medeverantwoordelijk voor de Bronzen Koksmes van dit jaar – een kunstwerk van een dessert dat oprecht lijkt op een Drents hunebed. Daarnaast staat er ook een dessert op de kaart dat naar hunzelf verwijst: Black & white. “Het is een toetje met contrasten. Donkere en lichte kleuren die apart sterk van smaak zijn, maar als combinatie helemaal perfect in elkaar overlopen. Jeroen en ik zijn apart ook goede koks, maar samen zijn we een perfect team.” De blonde Jeroen en de donkerharige Marleen beelden zo hun eigen samenwerking uit.

Fotografie: Sacha de Boer

Andere interessante blogs