De veelzijdigheid van gedroogde pepers

Gedroogde pepers zijn een geweldige manier om extra smaak en pit aan je gerechten toe te voegen. Van stoofpotten tot barbecues, deze kleine smaakbommetjes kunnen op veel verschillende manieren worden gebruikt. In deze blog ontdek je verschillende manieren om gedroogde pepers te verwerken in gerechten, evenals de beste manieren om ze te bewaren, zodat jij ook kunt genieten van hun rijke smaak en aroma.

Achtergrondkleur Rood

Optimale smaak en pittigheid

Het is belangrijk om blootstelling aan lucht, vocht, licht en warmte te vermijden, hierdoor kunnen de gedroogde pepers verkleuren, hun smaak verliezen of zelfs gaan bederven. Bewaar gedroogde pepers daarom in een luchtdichte verpakking in de voorraadkast of nog beter, in de vriezer. Voor optimale smaak en pittigheid wordt echter aangeraden om ze niet langer dan een jaar te bewaren.

Gedroogde pepers in gerechten

Verwijder eerst het steeltje van de peper, omdat dit taai en smaakloos is. Daarna kun je de pepers op verschillende manieren gebruiken: je kunt ze direct toevoegen aan gerechten, hydrateren, roosteren, of je kunt ze malen tot flakes of poeder.

Meekoken in gerechten

Een eenvoudige manier om gedroogde pepers te gebruiken is door ze mee te laten koken in gerechten zoals stoofschotels. Dit soort gerechten hebben een lange bereidingstijd, waardoor de gedroogde pepers voldoende tijd hebben om vocht op te nemen en hun smaak af te geven.

Hydrateren

Een andere manier om gedroogde pepers te verwerken is door ze te hydrateren door ze 15 minuten in lauwwarm water te leggen. Daarna kun je ze op dezelfde wijze als verse pepers in nog meer gerechten verwerken, maar je kunt er ook een chilipuree of saus van maken.

Roosteren

Om gedroogde pepers meer smaak te geven is het mogelijk om ze kort (ongeveer 2 minuten) in een droge grillpan of koekenpan te bakken op medium warmte. Zo komen de oliën vrij en krijgen ze een iets gebrande smaak, heerlijk voor bijvoorbeeld barbecue gerechten.

Flakes of poeder

Gedroogde pepers kun je goed vermalen tot vlokken of poeder en zijn dan heerlijk als dry rub bij barbecue gerechten of als kruiden in wereldgerechten te gebruiken.


Hoe bewaar je gedroogde pepers?

Luchtdicht

Bewaar gedroogde pepers in een luchtdichte verpakking. Dit voorkomt namelijk dat de pepers zijn smaak verliezen. Ook zorgt een luchtdichte verpakking ervoor dat gedroogde pepers uit de buurt van vocht blijven. Vocht zal door de peper worden opgenomen. Hierdoor kunnen de gedroogde pepers uiteindelijk gaan bederven, net als verse pepers.

Luchtdicht verpakken alleen is niet genoeg, want gedroogde pepers bederven ook sneller in het licht. Felgekleurde pepers verkleuren tot een doffe grijze kleur als ze te lang in een verlichte omgeving bewaard worden, bijvoorbeeld in een doorzichtige verpakking op het aanrecht. Ook wordt de smaak hierdoor minder. Zorg er daarom voor dat de luchtdichte verpakking niet doorschijnend is of bewaar het op een donkere plaats.

Warmte kan er ook voor zorgen dat een gedroogde peper zijn smaak verliest. Houd in uw keuken de luchtdichte verpakking uit de buurt waar het aan hoge temperaturen kan worden blootgesteld.

Invriezen

In de vriezer zijn gedroogde pepers nog veel langer houdbaar. Het invriezen van gedroogde pepers in een luchtdichte diepvrieszak biedt de ideale omgeving om hun houdbaarheid te maximaliseren. Je vriezer zorgt voor lage temperaturen, duisternis en afwezigheid van circulerende lucht.

Een tip is om de pepers los van elkaar in de diepvries te doen. Zo voorkom je dat ze aan elkaar plakken en beschadigen zodra je ze uit de vriezer haalt. Als je een gedroogde peper nodig hebt kun je deze makkelijk uit de diepvrieszak halen, laten ontdooien en/of afspoelen onder lauw water. Hierna is de peper te gebruiken als een gewone gedroogde peper.